La Vanguardia (Català-1ª edició)

Una sèrie amb una altra textura

- Pere Solà Gimferrer

Mirar Insecure, el documental a HBO Max és entendre que la vida i l’obra d’una persona es poden relacionar d’una manera íntima, única i coherent, entenent el procés artístic com una eina de transforma­ció social directa. A les imatges s’hi mostra l’actor Kendrick Sampson dedicant unes paraules a la creadora Issa Rae durant l’últim dia de rodatge de la comèdia dramàtica Insecure: “La manera com has creat i has col·laborat amb la intenció de retratar la nostra fotuda, increïble i preciosa comunitat negra, integrada en la identitat i el cor de la sèrie, és part de la revolució”. Potser el documental és un vehicle per destacar els assoliment­s propis, celebrar-ne el final, però això no treu la veritat que hi ha en la reflexió.

Davant de les càmeres, l’espectador s’hi trobava l’Issa (Rae), que passava per diferents etapes sentimenta­ls tant amb els homes com amb la Molly (Yvonne Orji), la seva millor amiga. També buscava la manera de contribuir al barri on vivia de Los Angeles convertint-se en dinamitzad­ora cultural per trobar el talent afrodescen­dent local, donarli visibilita­t, promoure’l i facilitar sinergies profession­als. I què feia Rae darrere de les càmeres? Contractav­a directores, guionistes, conductors, actors i responsabl­es de càsting i de vestuari negres o d’altres minories. Si Hollywood i els Estats Units tenien un problema a l’hora de contractar persones com ella, res millor que convertir la producció en una plataforma, escola i promotora de talent.

Això fa que Insecure, que va emetre l’últim episodi dilluns, tingui una altra textura. És una banda sonora de hip-hop i r&b on possibleme­nt la millor elecció encara és el Biking de Frank Ocean que va acomiadar la segona temporada. És una mirada de Los Angeles on la comunitat blanca hi pinta ben poc i sense caure en la marginalit­at. És la manera com es relacionen les dones, el vocabulari que empren, com tracten el sexe i com analitzen els possibles candidats romàntics i sexuals. Són unes pells que llueixen: Ava Berkofsky, responsabl­e de la fotografia, s’ha tornat un referent en la indústria a l’hora d’il·luminar els actors negres, entenent que requereixe­n un tractament diferent. Són cinc temporades que mostren una clara evolució, ben tancades i que hauria de mirar qualsevol espectador que valori una bona comèdia autoral, en aquest cas sobre l’amistat femenina. ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain