La Vanguardia (Català-1ª edició)

2029: Centenari de Sant Jordi

- Jorge Carrión

Vaig saber que Calonge es convertiri­a en un poble de llibres gràcies a Lluís Agustí, que dirigeix amb saviesa el postgrau de Llibreria a la Universita­t de Barcelona, un programa modèlic que té el suport tant de l’Institut Català de les Empreses Culturals com del Gremi de Llibreters. El diploma ha creat un fort vincle entre la vocació i la gestió, l’acadèmia i l’ofici, la teoria i la indústria. Aquesta idea va ser precisamen­t la que va comunicar la presentaci­ó de Calonge, poble de llibres a la UB de Sants: subvencion­ar l’obertura de set llibreries al centre històric del poble és alhora una iniciativa romàntica i econòmica. Només mitjançant un equilibri d’aquests dos factors els projectes tenen sentit i futur.

La Llibreria Catalònia va ser, des del 1924 fins al 2013, un símbol de la fe de Barcelona en la importànci­a de les seves llibreries. Al seu local ara hi ha un McDonald’s. El seu tancament va coincidir amb el de la Canuda i amb la mudança forçada de Documenta, entre altres males notícies. La crisi, per sort, va passar ràpid: els últims anys, als establimen­ts clàssics se’ls ha sumat una nova generació i Barcelona s’ha convertit en una de les ciutats del món amb més bones llibreries. Però la concentrac­ió cultural no és bona: per sort, les llibreries s’estan expandint per tot el territori, des del Pirineu fins al Delta de l’Ebre, des de Lleida fins a Calonge.

Al poble de la Costa Brava s’hi celebrarà cada mes un petit Sant Jordi. Com ha explicat, amb bons exemples i arguments, Miquel Molina a Proyecto Barcelona (Libros de Vanguardia), la ciutat necessita metes per mimar l’orgull dels seus ciutadans i per reforçar, mitjançant esdevenime­nts tecnocultu­rals, la seva marca internacio­nal: “El director del MNAC, Pepe Serra, ha fixat com a horitzó de la gran reforma de la muntanya de Montjuïc l’any 2029 (centenari de l’Exposició Universal)”. Aquest mateix any serà el centenari de la festa de Sant Jordi tal com l’entenem ara: va ser la primera vegada que els llibreters van treure els llibres al carrer per fomentar la lectura i acostar-se encara més als lectors.

Gairebé un segle després que la tradició llibresca de Sant Jordi naixés a la Barcelona de la Llibreria Catalònia, ara tot Catalunya és una llibreria. A la presentaci­ó de Calonge, poble de llibres, es va recordar la connexió europea: van intervenir per videoconfe­rència representa­nts de pobles llibreria de tot el continent. La xarxa de book towns ens pot donar lliçons sobre problemes tan urgents com la despoblaci­ó rural o l’avanç mongol d’Amazon. En aquests temps que cada vegada es tornen més difícils, no és mala idea que tot Europa aspiri a convertir-se en una monumental llibreria. Seria forassenya­t pensar el 2029, no només com el centenari de la festa a Barcelona i Catalunya i la resta d’Espanya, sinó com l’any europeu del Llibre i la Lectura?

Gairebé un segle després que la tradició llibresca naixés a Barcelona, ara tot Catalunya és una llibreria

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain