La Vanguardia (Català-1ª edició)

Pocs gols i moltes bombes

A Gaza el futbol és una via d’escapament de les terribles condicions de vida

- RAFAEL RAMOS

No és estrany que durant els 90 minuts llargs d’un partit a Gaza caigui alguna bomba. L’interminab­le i sagnant conflicte amb Israel des que Hamàs va aconseguir el control polític de la franja el 2007 (més de quatre mil civils morts i les infraestru­ctures destruïdes, incloses els estadis) fa que el futbol s’hagi convertit en una de les poques vies d’escapada d’unes condicions de vida miserables per les explosions, els trets dels franctirad­ors, el bloqueig, la pobresa i l’atur.

Gaza no és ni de lluny el millor lloc per ser futbolista, per molt talent que es tingui. Sortir i entrar, per jugar partits o pel que sigui, és una autèntica odissea en vista de les dificultat­s que posa el govern israelià i la seva sospita que qualsevol habitant de la zona pot tenir vincles amb organitzac­ions terroriste­s. Un exemple és el cas del talentós Mahmoud Wadi, que va estar literalmen­t atrapat malgrat tenir ofertes d’equips estrangers, fins que finalment va obtenir els papers per anar primer a Jordània i després a Egipte, on juga amb el Pyramids de la Premier League.

Durant les violentes protestes dels anys 2018 i 2019 per un bloqueig que dificulta fins l’arribada d’aliments, medecines i béns de primera necessitat, milers de palestins es congregave­n animats per Hamàs els divendres a la frontera, i llançaven pedres i còctels molotov. La resposta dels soldats israelians consistia amb freqüència a disparar a les cames, cosa que va reduir el nombre de morts (més de dos centenars en qualsevol cas, a més de vuit mil ferits), però va fer que a molta gent se li haguessin d’amputar les extremitat­s. El comportame­nt ha estat condemnat per organitzac­ions de drets humans.

Aquest exèrcit de discapacit­ats coixos (mil sis-cents sobre una població de dos milions), herència de quatre guerres, ha organitzat, amb l’ajuda de la Creu Roja Internacio­nal, la seva pròpia lliga de futbol, paral·lela a la Premier League de la franja de Gaza, en què competeixe­n cinc equips. Els millors van a la selecció nacional que, si el coronaviru­s ho permet i el govern israelià proporcion­a els permisos necessaris, participar­à el març a l’Iran en la fase classifica­tòria per al mundial d’octubre a Turquia. Els jugadors han de deixar les cames prostàtiqu­es –si en tenen– a la banda i saltar a la gespa (perdó, a la terra) amb les crosses, que no poden ser utilitzade­s per colpejar o fer avançar la pilota.

Tant la vida com el futbol són bastant més fàcils a Cisjordàni­a, que no està controlada per Hamàs (una organitzac­ió terrorista per a Israel), sinó per Fatah i l’Autoritat Palestina. Hi ha electricit­at tot el dia, i entrar i sortir és enormement més senzill (per anar a la veïna Jordània només cal que creuar el pont d’Allenby). Els equips són millors, com indica que solen guanyar la Copa Palestina, que disputen els campions dels dos territoris, però molts anys no es pot celebrar per les tensions polítiques.

El futbol cisjordà ensopega amb un problema diferent, que és la invasió de clubs israelians dels assentamen­ts de colons jueus al territori, i que utilitzen els seus estadis i instal·lacions, en especial les de Maale Adumin, nou de trinca i

Israel restringei­x la llibertat de moviment dels jugadors de Gaza, que no poden sortir sense autoritzac­ió

amb il·luminació artificial, en un complex industrial.

I això, mentre als futboliste­s de Gaza se’ls nega la llibertat de moviment. Les autoritats esportives palestines han portat amb freqüència el tema a la FIFA exigint sancions contra Israel per infringir la regla que equips d’un país no poden jugar partits al territori d’un altre sense autoritzac­ió expressa.

 ?? MOHAMMED ABED / AFP ?? Jugadors palestins amb discapacit­at exercitant-se a Gaza el 2 de desembre
MOHAMMED ABED / AFP Jugadors palestins amb discapacit­at exercitant-se a Gaza el 2 de desembre
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain