La Vanguardia (Català-1ª edició)

Telefónica pacta la sortida de 2.700 empleats més a partir dels 54 anys

Des del 2016, la companyia ha reduït la plantilla en més d’11.000 treballado­rs

- REDACCIÓ

Telefónica ha pactat amb els sindicats la pròxima sortida de 2.700 empleats més, segons va informar l’empresa ahir. La iniciativa li suposarà un cost de 1.500 milions d’euros. Podrà adherir-s’hi prop del 15% del conjunt de la plantilla de les seves filials a Espanya.

L’acord –de caràcter voluntari– està obert per a aquells empleats nascuts des del 1967, amb una antiguitat d’uns 15 anys. Segons han detallat fonts sindicals, al pla es podran adherir un màxim del 75% dels treballado­rs de més de 54 anys que compleixin les condicions d’antiguitat.

Els terminis comencen des d’avui fins al 20 de gener. Respecte a l’oferta econòmica, els nascuts el 1967 rebran el 68% del salari, mentre que els nascuts anteriorme­nt a aquest any percebran el 65%. El nombre de sortides estarà condiciona­t segons les àrees de negoci: en les considerad­es com a estratègiq­ues la quota serà més estreta.

Per a l’empresa, l’estalvi anual mitjà de despeses directes després de l’adopció d’aquest pla se situarà per damunt dels 230 milions a partir del 2023. “En tot cas, l’impacte generat de caixa serà positiu des del 2022, igual com la captura d’estalvis, ja que la sortida d’empleats es preveu que tingui lloc durant el primer trimestre del 2022”, va explicar la companyia.

Telefónica ja ha firmat tres plans de baixes incentivad­es des del 2016. Entre el 2016 i el 2018 van sortir 6.300 empleats més grans de 54 anys, amb un cost de 3.800 milions; mentre que el 2019 el pla va afectar 2.640 treballado­rs i va suposar el desemborsa­ment de 1.600 milions. D’aquesta manera, en els darrers cinc anys la companyia ha prescindit de més d’11.000 treballado­rs.

La companyia ha retallat agressivam­ent els costos des que José María Álvarez-Pallete va arribar a la presidènci­a el 2016. L’estratègia ha ajudat Telefónica, que té una plantilla a Espanya de 18.000 empleats, a reduir el deute a més de la meitat, fins a 25.000 milions d’euros en l’actualitat.

Telefónica ha estat lluitant amb una intensa competènci­a en un mercat espanyol amb preus cada cop més a la baixa, així com amb la pressió dels inversors en un moment en què a més necessita fons per finançar la infraestru­ctura 5G.

Des de la UGT i CC.OO. van coincidir a qualificar l’acord de “molt bo”. Segons van destacar, el pacte amb Telefónica permetrà garantir l’estabilita­t laboral dels treballado­rs que es quedin a la companyia “amb la pujada salarial o el pla d’ocupació”, que recull la creació de 400 llocs de treball o d’un mapa d’activitat per províncies, entre d’altres. “Entenem que calia, per això estem satisfets”, van assegurar des de la UGT.

Inicialmen­t, Telefónica pretenia prescindir de les unitats de negoci dedicades a la cibersegur­etat, el màrqueting i la intel·ligència artificial, però els sindicats s’hi van oposar. ●

 ?? MÁXIMO GARCÍA DE LA PA     ELE   ICA ?? José María Álvarez-Pallete, màxim directiu de Telefónica
MÁXIMO GARCÍA DE LA PA ELE ICA José María Álvarez-Pallete, màxim directiu de Telefónica

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain