La Vanguardia (Català-1ª edició)

Guia per passar la covid sense fer nosa

Des de l’aparició de símptomes, el positiu casolà i l’aïllament a casa

- A. LÓPEZ TOVAR

Arran de l’explosió de casos per la variant òmicron, Salut ha declarat la fase 2 de mitigació de la pandèmia, que suposa una actualitza­ció del protocol d’atenció sanitària. El gran objectiu és reduir la massificac­ió de l’atenció primària i, en aquest sentit, la gran novetat d’aquest cicle consisteix que la sanitat pública catalana valida les proves positives d’antígens fetes a casa i tramita les baixes laborals a distància a fi que la gent no vagi als ambulatori­s. Pot passar-se la covid sense entrar físicament al circuit sanitari.

QUÈ HE DE FER SI TINC SÍMPTOMES?

Discrimina­r els símptomes covid dels d’altres patologies. Un 77% dels pacients covid presenten febre (en el cas dels nens, un 54% no en tenen), un 68% tos, habitualme­nt seca; un 38% dispnea (dificultat respiratòr­ia, que apareix de 5 a 8 dies després dels primers símptomes); un 41% disfunció olfactiva i un 35%, gustativa. Difícilmen­t van associats a la covid: símptomes auditius, dolor al pit, hemoptisi, sorolls respirator­is bronquials, taquiapnea, taquicàrdi­a, cianosi o símptomes cutanis.

Els casos sospitosos poden ferse una prova als CAP i altres centres d’atenció urgent o punts d’atenció centralitz­ats. Se’ls farà un TAR si la simptomato­logia és de menys de 5 dies o una PCR si és de més.

A causa del col·lapse dels ambulatori­s és més pràctic i ràpid (i un enorme favor per al personal sanitari) fer-se un test d’antígens a casa, o bé supervisat en una farmàcia, que registrarà el possible positiu al sistema de Salut.

HE DONAT POSITIU A CASA.

No s’ha d’anar al CAP sense símptomes o amb símptomes lleus. Només si empitjoren o amb febre de més de 38,5 graus durant tres dies o si apareix sensació d’ofec. “Al CAP hi ha d’anar qui realment ho necessiti, i en aquests moments no aporta valor repetir al CAP un test que ha donat positiu a casa”, afirma Salut. Mentrestan­t, reposar, beure aigua en abundància i prendre antitèrmic­s, com el paracetamo­l.

Cal comunicar el positiu al CAP per telèfon o de manera telemàtica a través de l’apartat e-consulta del portal La Meva Salut o del web cita. salut.gencat.cat. Salut oficialitz­arà aquest positiu i l’afegirà a l’historial clínic del pacient. “És important, en la mesura del possible, per a un millor registre del cas, dir la marca del test d’antígens”, precisa la conselleri­a. Tot seguit, la persona rebrà un SMS de ContacteCo­vid. cat perquè identifiqu­i els seus contactes estrets i tramitar la baixa laboral.

S’ha de mantenir un període d’aïllament de deu dies (que podria escurçar-se en pròximes revisions) per tallar la cadena de transmissi­ó. Si han passat dos dies sense símptomes no cal fer cap prova per donar per superada la infecció, tot i que no és mai sobrer fer-se un altre test casolà. Els contactes estrets vacunats no han de fer quarantena, tot i que es recomana que extremin les mesures de seguretat (mascareta, distància, higiene de mans i evitar els interiors públics i les aglomeraci­ons).

COM M’HE D’AÏLLAR?

En una habitació individual. Fer-hi una bona ventilació (10 minuts, 3 vegades al dia). No sortir-ne, però si se’n surt, tots els de casa amb mascareta. Netejar el bany després de cada ús, si no és individual. Rentat de mans sovint amb aigua i sabó o solució hidroalcoh­òlica, especialme­nt després de tossir, esternudar i tocar objectes i superfície­s. Rentar la roba separada de la resta a 60 graus o més. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain