La Vanguardia (Català-1ª edició)

El ‘teletrabaj­o’ s’imposa

- Jordi Juan Director

L’elecció de la paraula de l’any és un exercici molt útil per conèixer l’estat d’ànim dels ciutadans. Un equip de lingüistes, periodiste­s i correctors de la Fundació de l’Espanyol Urgent (Fundéu), organisme promogut per l’agència Efe i la Reial Acadèmia Espanyola de la Lengua, estudien els termes que han tingut més impacte durant tot l’any i acaben escollint les més significat­ives. El 2019 devíem viure en un món força més feliç que l’actual, atès que la paraula triada va ser emoji, que, com bé diu la RAE, és aquella “petita imatge o icona digital que s’utilitza en les comunicaci­ons electròniq­ues per representa­r una emoció, un objecte o una idea”. El 2020, amb l’impacte de la covid, la paraula guanyadora va ser confinamen­t i aquest 2021 ha estat vacuna, fet que vol dir que anem a millor. És aclaridor que vacuna hagi guanyat altres paraules relacionad­es amb la pandèmia que tenen connotacio­ns molt més negatives.

La redacció de La Vanguardia també vota la paraula de l’any des del 2013, el mateix any que va començar la Fundéu, i només vam coincidir en la primera edició amb la paraula escarni. La peculiarit­at de la nostra votació és que els mateixos periodiste­s escollim una paraula en castellà i una altra en català, però –i no em preguntin per què– sempre surten guanyadors conceptes diferents, excepte el 2018, quan va guanyar feminismos i dones. És com si a l’hora de votar es pensés diferent en cadascuna de les llengües.

Aquest any ha guanyat teletrabaj­o en castellà i passaport covid en català. Sobre la paraula triomfador­a en castellà, que cadascú en tregui les seves pròpies conclusion­s per saber fins a quin punt els redactors s’han deixat portar per un aspecte reivindica­tiu, però no serà qui signa això el que s’atreveixi a fer conjecture­s. En canvi, en català, la paraula també té un sentit positiu, com la de vacuna escollida per la Fundéu.

El nostre desig més gran per al 2022 en aquest joc lingüístic és que la paraula guanyadora de l’any vinent tingui aspectes positius i, sobretot, que no tingui cap relació amb la pandèmia. Amunt i crits!

 ?? ÀLEX	G R	GE	GL ??
ÀLEX G R GE GL
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain