La Vanguardia (Català-1ª edició)

Assessors i mitjans aconsellen al líder que se centri en la pandèmia i la inflació

-

turalment, que avui no preveuen cap altra opció que la de donar suport al líder. Però les freqüents aparicions dels esmentats polítics en actes públics i promocions no deixen de despertar suspicàcie­s: “Els aspirants a la nominació apareixen com taurons girant al voltant d’una bassa, nedant lentament”, comentava l’analista Bret Stephens, guanyador d’un Pulitzer, arran de les informacio­ns del Times al respecte.

“La gent està jugant als escacs, veient com els esdevenime­nts es desenvolup­en”, planteja per la seva part l’estratega Nina Smith, que va treballar per a Buttigieg a la seva campanya per a les primàries a la presidènci­a el 2020.

Els moviments d’anticipaci­ó a un hipotètic o secretamen­t anhelat retir del president no es basen només en la qüestió de l’edat i en els seus pobres números en els sondejos sinó en els limitats resultats que està aconseguin­t; en particular, en les resistènci­es internes que ara per ara impedeixen d’aprovar el seu pla estrella de despesa social i climàtica, l’import del qual s’ha rebaixat dels tres bilions de dòlars previstos fins als 1,75 bilions de dòlars.

Però a les files demòcrates encara queda una mica de fe en el líder i el seu futur. “No és el final per a Biden”, clamava dimarts David Axelrod, exassessor de Barack Obama. I recordava com, contra vent i marea, l’expresiden­t va tirar endavant un reduït però transcende­ntal pla de salut pública, l’Obamacare, i, sobretot, com va fer perquè els contratemp­s que va patir en aquella batalla no li fessin perdre tot el seu capital polític: a partir de cert moment, Obama va deixar de parlar en públic de l’assumpte per passar a centrar-se en els dos temes que més preocupave­n els ciutadans: l’ocupació i la crisi.

I aquesta és ara la recepta per a la supervivèn­cia de Biden, la qual cada dia més demòcrates i mitjans propers semblen compartir amb Axelrod: senyor president, parli menys del pla que tant li està costant sustentar i centri’s en el que més preocupa els nord-americans: la pandèmia i la inflació. Potser així no s’haurà de jubilar abans del que vol, per més que d’altres vulguin. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain