La Vanguardia (Català-1ª edició)

“Lukaixenko busca altres vies per fer viatjar els migrants”

Pawel Jablonsky Secretari d’Estat polonès d’Exteriors

- FÉLIX FLORES

La Comissió Europea permetrà a Polònia i Lituània accelerar la deportació d’aquells migrants que han aconseguit travessar les fronteres des de Bielorússi­a i alhora, dilatar els processos de petició d’asil. El secretari d’Estat polonès Pawel Jablonsky deia recentment a La Vanguardia que “ara mateix, en diversos centres de detenció tenim entre 1.500 i 1.700 persones que han creuat il·legalment”. Es tracta, assegura, de migrants econòmics.

Els deportaran a tots?

Si hi ha alguna persona que és refugiada, que està escapant de persecució, guerra o una altra cosa, per descomptat que té dret a obtenir asil. Però ara per ara no hi ha guerra a l’Iraq, ni a Líban…

El seu govern ha estat criticat per l’ONU, per Human Rights Watch... pel tracte a algunes d’aquestes persones. L’Església catòlica polonesa ha parlat d’estigmatit­zació i incitació a l’odi...

No és odi dir que si una persona no té dret a entrar al nostre territori no ho permetem. No és odi, és el que requereix la llei. La resposta no és admetre-les al nostre territori perquè ferho seria fer efectiva la tàctica de Lukaixenko i que pugui portar cent mil persones més, i això crearà una situació humanitàri­a encara més dura.

Comencen a construir un mur. El seu govern ha parlat de la possibilit­at que la UE pagui el 50%. Com veu aquesta possibilit­at?

Els diners no són el més important, sinó un acord comú de tots els països membres de la UE perquè aquestes amenaces d’utilitzar la immigració il·legal com una arma és una cosa molt seriosa, i que hem de defensarno­s tots.

Per què no han volgut la intervenci­ó de Frontex a la frontera, si Frontex precisamen­t té la seu central a Varsòvia? Frontex no té els seus propis funcionari­s, està utilitzant funcionari­s dels països membres.

Estem col·laborant amb el cap de Frontex, ha vingut a la nostra frontera. És una responsabi­litat de l’Estat membre protegir la seva frontera, no pot treure aquesta obligació ni la UE ni ningú.

En canvi, donen la benvinguda a un centenar d’enginyers militars britànics per ajudarlos a la frontera.

S’han ofert, és una cosa simbòlica però també important. Som aliats a l’OTAN i és una cosa normal.

Què té a veure l’OTAN amb tot això exactament?

Que pot canviar la situació cap a una amenaça territoria­l en territori dels membres de l’OTAN.

És a dir, el senyor Lukaixenko podria pretendre un atac directe al territori de Polònia?

Atac directe, atac indirecte... Si veiem ara que les forces bielorusse­s no estan atacant directamen­t però estan donant instruccio­ns a aquests migrants, organitzar-se, etcètera, com destruir les nostres barreres, això està molt prop d’una amenaça al nostre territori. L’OTAN també ho ha de vigilar perquè es pot convertir en una situació encara més perillosa.

Quina seria una sortida acceptable per a Polònia?

La condició número u és que es freni tot el moviment, que Lukaixenko no porti més persones. Això està funcionant diplomàtic­ament i molts països estan bloquejant aquests moviments; estan més limitats ara. Però els funcionari­s de Lukaixenko estan buscant altres vies per fer viatjar aquestes persones. Això s’ha d’acabar. La condició número dos és que tota la gent que és a Bielorússi­a ha de tornar a casa seva. I quan això passi, aquesta crisi es resoldrà. ●

Deportar refugiats “No és odi, és la llei; admetre’ls a Polònia faria efectiva la tàctica bielorussa”

 ?? MANÉ ESPINOSA ?? El diplomàtic polonès Pawel Jablonsky a Barcelona
MANÉ ESPINOSA El diplomàtic polonès Pawel Jablonsky a Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain