La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els talibà del Pakistan

- Valentín Popescu

Tothom sap dels talibà (talibà i no talibans, perquè aquest neologisme pres de l’àrab –significa “estudiant o estudiós”– ja és plural en l’idioma original) de l’Afganistan, però poca gent del món atlàntic té notícia que hi ha talibà també al Pakistan.

I allà constituei­xen un desafiamen­t terrorista contra l’Estat tan virulent i inquietant com ho van ser els seus correligio­naris afganesos per als EUA, allotjant Bin Laden i Al-Qaida fins a la invasió dels Estats Units del país. Malgrat les moltes coincidènc­ies entre les dues organitzac­ions terroriste­s, totes dues són independen­ts i estan centrades principalm­ent en la política de la seva pròpia nació.

De tota manera, les dues organitzac­ions terroriste­s tenen en comú l’ISI (servei secret pakistanès) que, quan li va convenir, els va donar suport i va utilitzar per als seus interessos tant a l’Afganistan i el Caixmir com al mateix Pakistan i les va combatre quan així li convenia.

Els talibà pakistanes­os es diuen Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP) i pertanyen a la branca sunnita dels deobandi, la versió majoritàri­a de l’islamisme, juntament amb els barelvis, en aquesta part d’Àsia. Des del decenni dels noranta, el TTP va derivar cap al terrorisme antisistem­a, amb forts suports a la frontera afgano-pakistanes­a, on l’ètnia paixtu és majoritàri­a i ajuda generosame­nt els talibà de les dues nacions.

Aquesta descripció té un valor molt relatiu, perquè en realitat les aliances i enemistats ideologico­religioses en aquesta part del món són fluides i canviants... segons van i venen els èxits. Món pobre i oprimit, els guerriller­s fan de les seves creences també un gènere de vida i es passen d’una organitzac­ió a una altra en virtut dels èxits del moment i en la minvada de la fe. Així és més que freqüent trobar currículum­s de gent que ha combatut tant per a AlQaida com per a l’Estat Islàmic o diversos grups talibà.

I així mateix apareixen en els historials polítics de les agrupacion­s campanyes acarnissad­es de terrorisme com temptejos i efímers tractats de pau amb el Govern. Ara mateix el TTP té en vigor des de fa un mes una treva amb l’Estat pakistanès... gestionada pel ministre afganès d’Interior, Sirajuddin Haqqani!

El que pugui guanyar l’Afganistan d’una pau entre Islamabad i el TTP és difícil d’entreveure; l’únic evident és que en aquests moments el gran beneficiat de la treva és Haqqani, la influència i prestigi del qual creix a tota la regió.

Però per a Islamabad aquell “alto el foc” resulta molt perillós perquè fins ara tots els armisticis acordats amb els terroriste­s només els han servit a

Els guerriller­s fan de les seves creences també un gènere de vida

aquests per reagrupar-se i reorganitz­ar-se a fi d’emprendre noves activitats. Segons la premsa pakistanes­a, la mesura ha estat adoptada per Islamabad abans que res per estabilitz­ar el territori pròxim a la frontera afganesa, molt afectat pels atemptats terroriste­s i el desencís de la població local amb les forces de l’ordre.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain