La Vanguardia (Català-1ª edició)

Putin concedeix desitjos

Campanya d’Any Nou amb polítics russos per als nens més necessitat­s

- GONZALO ARAGONÉS Moscou. Rorrespons­al

Qui no ha somiat de petit convertirs­e en un heroi dels de debò? Osor Aiuixéiev, un nen de tan sols cinc anys de Buriàtia, vol ser bomber, i així li ho explicava dilluns passat al president de Rússia, Vladímir Putin, durant una campanya en vigílies d’Any Nou dedicada als nens més necessitat­s, o perquè passen la seva infantesa sense pares o perquè lluiten contra una greu malaltia.

Enmig de la voràgine geopolític­a del moment, que inclou la tensió amb Ucraïna, els temors occidental­s d’una invasió russa que Moscou nega i les exigències perquè l’OTAN renunciï a expandir-se cap a l’est, el cap del Kremlin ha trobat temps per convertir-se en una mena de Pare Noel o, en aquest cas, de la seva versió russa, Ded Moroz ( l’avi glaçat).

“Hola, estimat Osor! Saps que avui és un dia de festa?”, preguntava per telèfon el cap del Kremlin al noi dilluns passat. “És el dia del socorrista i vull felicitar-te a tu com a futur socorrista, perquè pel que jo sé sempre has volgut ser bomber, oi que sí?”

Era la segona vegada que el president rus tenia notícies del petit. La primera es va produir el 5 de desembre, quan Putin es va unir a l’Avet dels Desitjos, una campanya caritativa en la qual els alts funcionari­s de l’Estat compleixen els somnis dels més petits. Putin va escollir tres boles que contenien els desitjos de la mateixa quantitat de nens. Un d’ells era l’Osor.

Aquesta setmana s’han posat en contacte per comprovar si el seu desig s’havia complert. El noi va explicar des de la regió de l’Extrem Orient rus com havia anat la seva excursió a un parc de bombers d’Ulan-Udé, la capital regional, on li van regalar un uniforme com el que porten cada dia els seus herois.

Seguint els passos del cap del Kremlin, altres alts funcionari­s han participat també en la campanya. El primer ministre rus, Mikhaïl Mixustin, explicava al Primer Canal que Mixa Spiridónov, de l’oblast d’Oriol, sempre ha tingut el desig d’anar a una fàbrica de xocolata. “Quan jo era nen, els meus dibuixos animats preferits eren El petit drac de xocolata. Recordo que sempre que el vèiem, somiàvem anar als llocs on feien aquells deliciosos bombons”, explicava el cap del Govern. “Complirem el teu desig sens falta. I jo intentaré acompanyar-te”, va afegir.

L’Avet dels Desitjos és un iniciativa que prepara en vigílies d’Any Nou l’organitzac­ió caritativa Somia amb Mi. Va néixer el 2014 com un projecte de voluntaria­t a la República del Tatarstan (Volga) per ajudar persones que suporten llargues i greus malalties i les famílies la situació de les quals és complicada a causa d’aquestes malalties.

Des del 2018 els funcionari­s del Govern i altes institucio­ns de Rússia participen en el projecte, a més d’esportiste­s, empresaris, cantants o actors, la qual cosa l’ha convertida en una campanya a tot el país.

Mentre Putin parlava per telèfon des de Strelna (a prop de Sant Petersburg) amb els seus apadrinats, des de Kazan, capital de Tatarstan, el president d’aquesta regió, Rustam Minnikhàno­v, ho feia amb els seus.

En Kamil, de 10 anys, veí de Nàberejnie Xelní, li havia demanat dies enrere anar en un tanc. Després de complir amb el seu somni, tots dos van parlar per videotruca­da. “Ara estem passejant. Després dispararem”, assegurava el noi, citat per l’agència Ria Nóvosti.

Un desig similar va demanar a Putin des de Vorónej Iegor Fomenko, de set anys, que volia pujar en un T-90 “perquè és el tanc més fort del món”. Va complir el seu somni acompanyat del tinent general Serguei Kissel, comandant en cap del primer exèrcit de blindats russos. “Ded Moroz no pot complir aquests desitjos. Però el president sí que pot”, va dir emocionat en Iegor.

També han participat en la campanya el ministre de l’Interior, Vladímir Kolokóltse­v, que va organitzar una excursió al Museu del Cosmos de Moscou per a Mixa Kopaniov, un nen de sis anys d’Oriol.

L’objectiu de la campanya és complir desitjos no materials. Però hi ha excepcions. Mark

Els alts funcionari­s han repartit excursions a museus, passejos en tancs i fins i tot un apartament

Kóblenev, de 14 anys, li va demanar a Putin una guitarra. Però el president rus va saber que la família no tenia un habitatge propi i vivia amb uns amics a la província de Moscou. Segons el Primer Canal, després de parlar amb el governador regional i gràcies a donacions, en Mark i la seva mare Nadejda van rebre com a regal, a més de la guitarra, un apartament.

 ?? ALEXEI NIKOLSKY / AP ??
ALEXEI NIKOLSKY / AP

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain