La Vanguardia (Català-1ª edició)

Ayuso adverteix que Madrid no cedirà davant una “falsa harmonitza­ció fiscal”

-

Isabel Díaz Ayuso va planificar la roda de premsa que va oferir ahir després de l’últim consell de Govern de l’any per fer balanç de la seva gestió al capdavant de la Comunitat de Madrid el 2021. Però, sense solució de continuïta­t, la seva al·locució va acabar sent una declaració d’intencions del que serà el seu full de ruta per al 2022. I en tots dos casos l’oponent contra qui rivalitza ha estat el mateix: el president del Govern central, Pedro Sánchez.

A la primera part, dedicada a retre comptes, la presidenta madrilenya va presumir de la bona salut econòmica i sanitària de la regió tot i haver vist minvat el capítol d’“inversions governamen­tals fins a un 8,9%, quan Madrid aglutina un “14% de la població i concentra un 19% del producte interior brut nacional”.

Aquest repartimen­t, a parer seu, afavoreix el separatism­e català, que, segons denuncia,

Sánchez ha regat amb “38.400 milions els dos últims anys a canvi de comprar posicions” al Parlament nacional, però “sense beneficiar en res el conjunt dels ciutadans”.

Ayuso, que va semblar que contraprog­ramava el seu cap de files fixant la intervenci­ó gairebé a la mateixa hora que la de Pablo Casado a Génova, entén que la nul·la aportació econòmica a les arques regionals a través dels mecanismes fiscals “alimenta un nou delicte de sedició” per “atemptar greument” contra la Constituci­ó.

“El PSOE ha decidit portar-nos a una república federal asfixiada per egos dels regionalis­tes, separatism­e i divisió, i ha donat més independèn­cia a Catalunya i el País Basc i menys autonomia fiscal a la regió que més aporta: Madrid”. I va sentenciar que es considera “legitimada” per denunciar-ho.

Aquesta amenaça judicial, precisamen­t, Ayuso la va exhibir com a aperitiu del que ha de venir. Una vegada afinat, amb el suport de Vox, el rodet parlamenta­ri amb què acaba d’aprovar els pressupost­os del 2022 –sense admetre una sola esmena de l’oposició–, i un cop aparcat el conflicte intern del PP per la necessitat de fer pinya davant el calendari electoral que destaparan els comicis a Castella i Lleó, la presidenta madrilenya va tornar a posar la Moncloa al punt de mira.

I el pròxim desacord girarà entorn de la “falsa harmonitza­ció fiscal”. I va prometre que no cedirà davant “el subterfugi lingüístic amb què el Govern i els seus socis volen apujar els impostos a Madrid i aconseguir arruïnar les classes mitjanes a Espanya”. ●

“El PSOE ha decidit portar Espanya a una república federal asfixiada per egos separatist­es”

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain