La Vanguardia (Català-1ª edició)

EH Bildu s’allunya de l’Executiu per la reforma laboral

El PNB podria reconduir la seva posició, però la coalició abertzale és lluny d’un acord

-

Les dues principals forces al Parlament basc, PNB i EH Bildu, han mostrat oposició a l’acord sobre la reforma laboral, malgrat que el recorregut del posicionam­ent crític d’aquestes dues formacions es preveu que serà ben diferent. Mentre que la posició dels jeltzales es podria reconduir les pròximes setmanes, la coalició abertzale s’ha situat en un punt de difícil retorn respecte a una de les fites de la legislatur­a, i el Govern central es podria veure obligat a buscar suports més enllà de l’entesa ERC-EH Bildu, mirant a Ciutadans.

El PNB s’ha preocupat molt de matisar i delimitar bé l’oposició a un aspecte molt concret de la reforma laboral. Els jeltzales veuen amb bons ulls la reforma, han remarcat que no se situen en els termes del “bloc ERC-Bildu” i, bàsicament, han posat una reivindica­ció sobre la taula: volen que es reconegui de manera explícita la prevalença dels convenis autonòmics. Confien que les pròximes setmanes es pugui avançar en aquest punt i no volen estripar les cartes.

La posició d’EH Bildu és ben diferent. Parteix d’una valoració excepciona­lment crítica de l’acord i s’han mostrat “tremendame­nt decebuts”, al·ludint al nul marge que ha tingut per introduir aportacion­s, la no prevalença dels convenis autonòmics o el “mantenimen­t dels aspectes més lesius per als treballado­rs”, entre altres qüestions.

La coalició abertzale, a més a més, té poc marge de maniobra en aquesta qüestió. Ve d’abstenir-se en la votació dels pressupost­os del Govern basc i ha hagut de sentir com ELA, l’en altre temps sindicat pròxim al PNB, li retreia haver protagonit­zat un “acte fals i de propaganda”, que permet mantenir l’“orientació neoliberal” de l’Executiu d’Urkullu i que aporta millores socials “ridícules”.

Les últimes prospeccio­ns electorals auguren que EH Bildu continuarà creixent, i no vol fer passos en fals. La seva prioritat és créixer sense perdre la seva cohesió al voltant dels eixos més compromeso­s: el nacional, la qüestió de la memòria i la reparació i, en tercer lloc, el pla social. Els últims anys ha cuidat amb zel aquest flanc, una de les claus que li ha permès créixer a costa de la marca de Podem a Euskadi.

Tenint en compte aquest context i on ha situat el llistó, sembla complicat que EH Bildu es pugui conformar amb un canvi cosmètic, i no queda clar que l’Executiu central li pugui oferir alguna cosa més.

Setmanes després que la sintonia entre la coalició abertzale i el Govern arribés a incomodar el PNB, l’Executiu de Sánchez podria estar abocat a deixar de mirar, almenys puntualmen­t, a la dupla EH Bildu-ERC. ●

La coalició abertzale ha vist com el sindicat ELA l’ha criticada amb duresa pels comptes bascos

 ?? DANI DUCH ?? La portaveu d’EH Bildu al Congrés, Mertxe Aizpurua
DANI DUCH La portaveu d’EH Bildu al Congrés, Mertxe Aizpurua

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain