La Vanguardia (Català-1ª edició)

Sempre cal mirar amunt

- Màrius Carol

Acasa, No mires arriba, la pel·lícula de Netflix protagonit­zada per Leonardo DiCaprio i Jennifer Lawrence, ha provocat divisió d’opinions. Es tracta d’una sàtira, per moments desbarrada, però a mesura que penso en la cinta em sembla millor. Ja va dir Vladimir Nabokov que la sàtira és una lliçó i la paròdia és un joc. I quina és la lliçó del film? En realitat, no n’hi ha una sinó diverses. I no és tant una metàfora de les crisis que travessa la realitat per l’abús dels recursos del planeta, que es regira amb catàstrofe­s naturals o pandèmies sobrevingu­des, com de la manera d’afrontar aquestes crisis en un temps en què la política ha embogit definitiva­ment, el periodisme busca més clics que bones històries, la tecnologia creu que té les claus per governar al seu aire el món i els científics s’han convertit en les noves estrelles del nostre temps.

Meryl Streep, convertida en presidenta dels Estats Units, i el seu fill (Jonah Hill) en funcions de spin doctor, defineixen perfectame­nt el cinisme que s’ha apoderat del poder al món, l’obsessió per les enquestes i la instrument­alització del populisme. No pensin només en Trump, Bannon i companyia. Poden adaptar els perfils a personatge­s més propers que la gent adora, malgrat que no van sobrats de vida intel·ligent.

El guru tecnològic (Mark Rylance), que mana més que la presidenta a la pel·lícula, podria ser Bezos, Musk o Zuckerberg: un cometa s’estavellar­à contra la Terra i ell només pensa en com treure rendiment a la tragèdia. I fins i tot el científic que interpreta DiCaprio perd el seny davant la fama que li comporta el fatal descobrime­nt astronòmic.

Els mitjans de comunicaci­ó no ens escapem de la crítica. Els dos presentado­rs del programa The daily rip, Tyler Perry i Cate Blanchett, estan més interessat­s en la crisi de parella d’una estrella del pop que de la fi del món per l’impacte d’un cometa a la Terra. Importen les notícies que donen clics, les que determina l’algoritme. El periodisme és espectacle. La qualitat sembla un mal recurs de periodiste­s vintage.

No és una gran pel·lícula, però cal veure-la. La sàtira ens fa somriure, però si tenim dos dits de front, ens hauria de fer reflexiona­r. ●

El film de DiCaprio també és una crítica al periodisme que busca més clics que històries

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain