La Vanguardia (Català-1ª edició)

Tot es recicla

- Quim Monzó

Definitiva­ment, acabaré per llegir només premsa esportiva. És la millor. El Marca parla ara d’una influencer americana, Stephanie Matto, que s’ha fet famosa al seu país – aquí no la coneix ni Déu– després de participar en un reality show. Havent-se-li acabat la puixança televisiva, ha tingut una idea: vendre les seves flatulènci­es en pots de vidre. Fa pets i els envasa. Diu que hi ha vist un nínxol de negoci espectacul­ar, i a fe de Déu que així és. Els pots, amb les seves ventositat­s dins, els ven a mil dòlars la unitat i algunes setmanes n’ingressa prop de 50.000.

Per produir prou pets per a tots els que n’hi demanen, Stephanie Matto segueix una dieta metòdica: mongetes, iogurt, ous durs i, de vegades, un batut de proteïnes. “També m’agrada combinar el meu producte amb alguna cosa que faci olor de mi; per això ruixo un dels meus perfums favorits dins de cada pot, per oferir als clients l’experiènci­a més immersiva”. Malament, doncs, perquè si el que vols és un pet de la tal Matto, el perfum no hi pinta res.

Els que considerin que tot això és una collonada més de TikTok –que és on la dona es promociona– farien bé de recordar l’èxit que fa més d’un segle va tenir el marsellès Joseph Pujol, le Pétomane, que actuava al Moulin Rouge de París entre l’admiració dels espectador­s. La seva habilitat consistia a emetre flatulènci­es en directe. A base de llufes era capaç d’interpreta­r diverses melodies –com ara La marsellesa– o d’imitar l’estrèpit del terratrèmo­l de San Francisco, d’actualitat en aquella època. Salvador Dalí deia que era l’artista més gran de la història, només comparable a Rafael d’Urbino.

La gran diferència entre en Pujol i la Matto rau en la tecnologia, que ha avançat molt des de llavors. Si hagués existit TikTok, tindríem ara constància sonora de les seves habilitats, més enllà del disc que Pascal Comelade afirma haver vist i que ningú no sap exactament on és. ●

La dieta: mongetes, iogurt, ous durs i, de vegades, un batut de proteïnes

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain