La Vanguardia (Català-1ª edició)

Com serà l’hivern òmicron

- ANÀLISI JOSEP CORBELLA

1.200

CATALUNYA 20/VII/2021 1.185

Si penseu que amb la variant òmicron no n’hi ha per a tant, mireu al vostre voltant. Ambulatori­s col·lapsats. Trens que no circulen per falta de maquiniste­s. Milers de vols cancel·lats per contagis en el personal de cabina. Persones que no s’abracen per Nadal perquè han donat positiu... Gairebé tots devem conèixer algú que ha contret el coronaviru­s els últims dies.

Estem envoltats de casos positius com no ho havíem estat en cap moment anterior de la pandèmia. Algú creu realment que estem millor ara amb l’òmicron que si aquesta variant no hagués aparegut i continuéss­im amb una pandèmia dominada per la variant delta?

Amb la seva extraordin­ària capacitat de propagació, d’infectar un nombre enorme de persones en poc temps, de causar baixes massives de personal en qualsevol empresa de qualsevol sector de qualsevol país, l’òmicron té una capacitat de pertorbar l’economia i el funcioname­nt normal de la societat superior a la de variants anteriors del coronaviru­s.

Les pròximes setmanes s’es1.942 tendrà previsible­ment per tot el món i causarà “un tsunami de casos”, segons l’expressió que va fer servir ahir el director general de l’Organitzac­ió Mundial de la Salut, Tedros Adhanom Ghebreyesu­s. Tot i que el percentatg­e de casos de covid que progressen cap a complicaci­ons greus i morts és probableme­nt més baix amb l’òmicron que amb la delta, el director general va advertir que la nova variant afegirà “una pressió enorme a treballado­rs sanitaris exhaustos i a sistemes sanitaris que estan a punt de col·lapsar-se”.

Després del tsunami, gairebé tota la població mundial haurà adquirit immunitat contra el coronaviru­s, ja sigui perquè s’haurà infectat, perquè s’haurà vacunat o per totes dues raons alhora. A la primavera, si la humanitat ha assolit un estat d’alta immunitat global, s’hauria d’iniciar un període de pocs contagis. Aquest període podria prolongar-se diversos mesos, fins que la immunitat de la població mundial s’afebleixi de nou i el coronaviru­s pugui tornar a circular amb facilitat. En aquest moment la pandèmia podria haver quedat enrere i la covid es podria haver convertit en una malaltia endèmica. El coronaviru­s continuarà entre nosaltres, però ja no fuetejarà en grans onades com ha passat els últims dos anys, llevat que aparegui una nova variant inesperada, com va passar amb l’òmicron.

Però falta la travessia de l’hivern. Encara hi ha massa incògnites sobre la variant òmicron per saber com de dura serà la travessia. Falta confirmar si l’òmicron causa infeccions menys greus que la delta, com indiquen les primeres dades de Sud-àfrica i el Regne Unit, i en quina mesura aquesta menor gravetat es deu a la immunitat prèvia de la població sud-africana i britànica contra el coronaviru­s. D’això dependrà en gran part l’impacte que tindrà l’òmicron les pròximes setmanes en casos de covid greu, en morts, en danys econòmics i en conseqüènc­ies socials.

Espanya, amb una immunitat elevada adquirida en onades anteriors i amb la vacunació, està ben parapetada per encaixar el cop de l’òmicron. Altres països amb menys immunitat patiran danys més grans. ●

Espanya està més ben protegida que altres països davant la nova variant

 ?? MICHAEL REYNOLDS / EFE ?? La demanda de tests diagnòstic­s augmentarà a tot el món
MICHAEL REYNOLDS / EFE La demanda de tests diagnòstic­s augmentarà a tot el món
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain