La Vanguardia (Català-1ª edició)

Arriba el torn dels catalans d’entre 40 i 49 anys per concertar la tercera dosi

-

FONT:

Amb més de 500.000 persones confinades a Espanya perquè han estat infectades els darrers deu dies, el criteri per escurçar l’aïllament no és exclusivam­ent sanitari. “També hi té a veure l’impacte social que tenen els confinamen­ts en persones asimptomàt­iques”, va admetre Cabezas. “Hem de mantenir un equilibri entre la salut pública, la salut mental i el creixement econòmic”, va afirmar en aquest sentit el president Pedro Sánchez en el seu balanç de final d’any. De tota manera, Cabezas va reivindica­r un pronunciam­ent tècnic del Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de les Malalties (ECDC) sobre la reducció de l’aïllament.

Mentrestan­t, les xifres de positius segueixen a l’alça, i aquest dimecres van trencar la barrera dels 100.000 casos, notificant-se 101.760 nous contagis a tot Espanya, mentre la incidència acumulada puja 147 punts fins als 1.508 casos per 100.000 habitants en els últims 14 dies.

Més que als hospitals, de moment l’impacte més gran de l’explosió de l’òmicron es dirigeix a l’atenció primària. Entre dilluns i dimarts els ambulatori­s catalans van atendre més de 113.000 consultes per covid, i el Govern ha decidit alleujar aquesta pressió admetent telemàtica­ment i registrant al sistema els positius detectats a través dels tests d’antígens fets a casa. Salut treballa en la creació d’una finestreta electrònic­a única perquè els ciutadans puguin notificar els casos, tramitar la baixa laboral i identifica­r els contactes estrets.

La directora del Servei Català de la Salut, Gemma Craywincke­l, confia que no hi hagi gaires casos de picaresca per part de falsos malalts que només volen agafar la baixa laboral o fer constar que han passat la malaltia al certificat covid: “Amb la necessitat de preservar l’atenció primària per al que calgui, assumim aquest risc, i esperem que la població actuï amb honestedat”. Paral·lelament, Craywincke­l va fer una crida que els positius sense simptomato­logia o amb simptomato­logia lleu s’aïllin a casa – des d’ara només set dies– i evitin anar al CAP. ●

Els catalans d’entre 40 i 49 anys poden demanar cita des d’ahir a Salut per rebre la dosi de record de la vacuna contra la covid. Podran rebre-la una vegada hagin passat sis mesos des que van rebre la pauta completa de Pfizer o Moderna o al cap de tres mesos si van ser protegits amb AstraZenec­a o Janssen.

Salut insisteix en la necessitat de la dosi de record: mentre que en els altres grups s’ha disparat, la incidència acumulada entre el 7 i el 21 de desembre en els segments d’edat que l’han rebut no ha experiment­at un canvi de tendència.

D’altra banda, segons els càlculs del grup Biocomsc de la UPC, l’efecte directe de les vacunes ha previngut entre 310.000 i 410.000 contagis entre l’1 de gener i el 21 de desembre a Catalunya. A més a més, ha evitat entre 62.000 i 79.000 ingressos en planta als hospitals i entre 10.500 i 13.500 ingressos a les ucis. La xifra de defuncions evitada oscil·la entre 10.500 i 13.500, l’equivalent a la meitat de les morts que hi ha hagut durant tota la pandèmia. La investigad­ora Clara Prats va detallar que els immunògens han estalviat entre 540.000 i 690.000 dies d’ingrés als hospitals i entre 170.000 i 210.000 dies a les ucis. “Sense les vacunes ara estaríem amb al voltant de 7.000 llits ocupats als hospitals (n’hi ha 1.565) i uns 1.500 a les ucis (n’hi ha 413)”, va afirmar. I va subratllar la importànci­a de la tercera dosi, que “torna l’efectivita­t al mateix nivell que la segona acabada d’administra­r”. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain