La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un youtuber contra un púgil

Un campió argentí de boxa cau en les provocacio­ns d’un insolent de 24 anys

-

Quan un no vol, dos no es barallen. La boxa argentina ha donat campions insòlits, com Nicolino Locche, l’Intocable (1939-2005), més conegut pels cops que evitava que pels que clavava. No és el cas, tot i això, de Marcos René Maidana, de 38 anys, el primer protagonis­ta d’aquesta història. Boxejador profession­al amb uns punys formidable­s, va lluitar per última vegada el 2014 i va anunciar que es retirava el 2020.

El Chino, com l’anomenen, ha estat campió superlleug­er i wèlter de l’AMB. I està en plena forma. Fa uns quants mesos el va irritar una fanfarrone­ria d’un insolent que a qualsevol altre li hauria fet riure. A ell, no. Yao

Cabrera, de 24 anys, el segon protagonis­ta d’aquesta història, és un conegut youtuber uruguaià que viu a l’Argentina. Acostumat a fer-la ben grossa per captar seguidors, el youtuber va llançar un repte.

“Vull lluitar contra el Chino”, va dir. La seva fantasmada va anar creixent i creixent a la xarxa (té gairebé nou milions de seguidors al seu canal de YouTube). Tothom se’n va riure i li va aconsellar que es deixés de ximpleries. Però el Chino no és un home amant de les bromes, com pot testificar un dels seus més il·lustres derrotats, el nord-americà Adrien Broner, de 32 anys, que va lluitar contra ell el 2013 i encara se’n recorda.

Broner és un dels bocamolls més grans del quadrilàte­r. Va arribar al combat amb un palmarès envejable de victòries i com a preferit absolut. Abans i durant el combat es va burlar de l’oponent, a qui va arribar a dirigir gestos sexuals obscens. Va rebre una lliçó: al primer assalt ja va anar per terra, i el Chino va guanyar amb contundènc­ia. Queda clar que Marcos René Maidana, que li va tornar els gestos burletes, no encaixa bé les provocacio­ns, i això és el que ha fet el seu reptador, que, lluny d’intimidar-se, ha fet servir la tàctica Broner quan el boxejador va anunciar que tornaria als quadrilàte­rs. El youtuber s’ha burlat del seu fill (“Jo només parlo amb l’amo del circ, no amb els seus micos”) i ha dit que, si perd, se n’anirà de l’Argentina. I ja són molts els que diuen que, si el combat se celebra, marxarà, però amb ambulància en el millor dels casos.

El combat d’exhibició se celebrarà el 5 de març. Moltes veus lamenten que tot un excampió caigui a la trampa d’un provocador profession­al. Alguns esperen que sigui una broma que ha anat massa lluny, que el youtuber reculi o que el Chino sigui per un cop l’Intocable, a qui no li agradava abusar de la seva superiorit­at. Nicolino Locche immobilitz­ava els rivals, es girava i preguntava al públic: “I jo quan començo a pegar?”. Maidana va perdre amb dignitat el 2014 contra un dels millors de la història, l’invicte Floyd Mayweather (50 combats, 50 victòries). Però fins i tot el gran Mayweather, que va guanyar pels punts, sap que el Chino pega fort des del primer segon. Yao Cabrera pot fer miques les audiències. I també sortir del pavelló amb més d’un os fet miques. ●

Maidana, ‘el Chino’, que ha lluitat contra l’invicte Mayweather, recull el guant del que semblava una broma

 ?? ETHAN MILLER / GETTY ?? Floyd Mayweather rep un cop amb la dreta de Maidana
ETHAN MILLER / GETTY Floyd Mayweather rep un cop amb la dreta de Maidana

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain