La Vanguardia (Català-1ª edició)

El final del 2021 no podia ser menys

- ESTAT DE LA MAR CONTAMINAC­IÓ ATMOSFÈRIC­A A BARCELONA Alfred Rodríguez Picó @AlfredRPic­o @cintiacepe­ro

Ales portes d’acabar l’any, si els demanem que tanquin els ulls i es guiïn per les seves sensacions, més d’un fallaria endevinant l’estació de l’any a la què ens trobem. Portem uns dies en què els termòmetre­s a molts punts de la costa superen els 20 °C, amb alguns rècords de temperatur­a per a aquest mes com els 24,9 °C dimarts passat a Alcanar. Els abrics es queden a casa, encara que les boires també volen la seva part de protagonis­me i a les zones on apareixen, les màximes queden frenades. Com no podia ser menys, ens trobem gairebé acomiadant aquest anòmal 2021 amb temperatur­es que estadístic­ament es surten de la mitjana. Ens retornaran els Reis l’hivern?

CATALUNYA

Tenim un clar guanyador per a la situació d’avui: el sol es farà amb el lideratge a gairebé tot el territori, encara que a la plana de Lleida les boires tornaran a aparèixer de bon

Jornada esplèndida a les platges de Catalunya i la resta del Mediterran­i amb predomini del marejol i fins i tot extenses àrees de mar arrissada de València fins a l’Estret, condicions

Meteoròleg

matí. Així i tot, es dissiparan més ràpid que altres dies, per la qual cosa aquesta província també podrà gaudir de l’astre rei. El mercuri continua pujant amb un ambient més propi de la primavera que de finals de desembre. Demà la situació no canvia, encara que les boires situades a zones de Lleida posaran més resistènci­a a marxar i faran que en aquesta zona la temperatur­a quedi una mica frenada.

ESPANYA I EUROPA

Les zones d’inestabili­tat es van enretirant i la pluja quedarà localitzad­a en el nordest europeu, si bé encara s’esperen pluges a Bulgària i Turquia. Aparició de boires a Europa que es repetiran a les valls d’Espanya, avui localitzad­es especialme­nt a les mesetes. Sol a la resta, amb temperatur­es anormalmen­t càlides a gairebé tota la Península. Patró que es repeteix demà, amb molta estabilita­t, sol i algunes boires.

Neu benefactor­a

La neu en llocs on no és freqüent pot ser motiu d’alegria, com va passar el juliol del 2007 a Buenos Aires, on no nevava des del 1918. Una nevada per al camp en conjunt és pronòstic de bones collites, ja que significa aigua que s’anirà filtrant lentament, proporcion­ant una bona saó. També aïllarà les plantes de les possibles gelades severes. “Any de neu, any de Déu”, però també, “any de neu, any d’olives”. excel·lents per navegar. Disminució de l’altura de l’onatge a l’Atlàntic amb forta maror o localment maregassa entre Galícia i Lisboa. Ones d’1 a 2 metres al Cantàbric, Golf de Cadis i Canàries.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain