La Vanguardia (Català-1ª edició)

Públic limitat L’aforament es baixa a un màxim d’un 75% en estadis però Catalunya fixarà un 70%

- JUAN BAUTISTA MARTÍNEZ

Les limitacion­s tornen als estadis i als pavellons. Després de tres mesos de llibertat absoluta pel que fa a l’accés de públic, es recuperen les restriccio­ns a causa de l’explosió de contagis per coronaviru­s provocada per la variant òmicron. El Ministeri de Sanitat va anunciar ahir que la decisió adoptada pel Consell Interterri­torial és proposar que l’aforament quedi restringit a un màxim d’un 75 per cent als estadis i a un 50 per cent als pavellons.

A partir d’aquí, cada comunitat autònoma decidirà quin percentatg­e aplica. En aquest sentit, fonts del Departamen­t de Salut de la Generalita­t van explicar a aquest diari que a Catalunya el percentatg­e per als estadis serà d’un 70 per cent. Que ho tenien estipulat des de fa uns quants dies a l’última revisió que van fer. En la mateixa línia el Govern basc ja va anunciar que situaria el llindar en un 50 per cent per als estadis.

La mesura estarà en vigor de l’1 al 31 de gener, quan es tornarà a revisar. La mesura, segons va anunciar el València, no afectarà al partit davant l’Espanyol de demà, dia 31.

Pel que fa als equips catalans de Primera, el Barça no disputarà cap partit al Camp Nou fins al 19 de gener contra el Rayo Vallecano. Per la seva part, l’Espanyol afronta el primer mes de l’any dos partits a Cornellà-el Prat, un contra l’Elx el 9 de gener i un altre contra el Betis el 23. Més espinosa és la situació per als equips de bàsquet, com el Barça o el Joventut, que han de reduir a la meitat l’aforament del Palau Blaugrana.

L’esport profession­al a Espanya va haver de tancar les portes als seguidors durant 14 mesos. A l’agost el públic tornava a les grades dels estadis de futbol de Primera, però de manera parcial, amb un màxim d’un 40 per cent de l’aforament a l’aire lliure. Llavors la Generalita­t va decretar un 30 per cent de límit als estadis. Van ser partits i setmanes en què els socis, per exemple, del Barça s’havien d’inscriure en un formulari per sol·licitar per endavant la seva presència als partits i en què el club anunciava sortejos si la demanda superava els límits permesos.

De totes maneres, a la pràctica no es pot dir que llavors hi hagués un torrent de peticions per anar als partits del Camp Nou, que aquesta campanya ha viscut una davallada d’espectador­s respecte a les temporades anteriors a la pandèmia.

Ara un 70 per cent de la capacitat de l’estadi suposa uns 70.000 espectador­s. Només contra l’Espanyol (74.418) i el Madrid (86.222) van anar més seguidors al recinte blaugrana aquesta temporada. De la mateixa manera, un 70% de Cornellà-el Prat representa que poden accedir a l’estadi unes 28.000 persones (l’Espanyol té uns 22.000 abonats).

Les restriccio­ns anunciades

Als pavellons el Govern proposa que la capacitat màxima quedi estipulada en un 50%

La llibertat d’accés als recintes esportius ha durat tres mesos després d’una primera obertura

ahir per al públic s’afegeixen a les que ja han pres altres països, com Alemanya, que va decidir que la Bundesliga tornés al gener a porta tancada, Bèlgica o Escòcia.

Les limitacion­s també estan sent debatudes a Anglaterra, on s’han suspès molts partits les últimes setmanes pels abundants positius entre els futboliste­s.

D’altra banda, des de Sanitat se subratllen una sèrie de mesures per evitar aglomeraci­ons a l’entrada i la sortida dels recintes. Així doncs, s’han d’establir franges horàries per a l’accés escalonat del públic. Se citaran abans els espectador­s de les zones més allunyades dels accessos.

El procés serà l’invers per a la sortida dels recintes (de més a prop a més lluny dels accessos). Cada zona dels estadis haurà de disposar de lavabos independen­ts en què es garanteixi la distància interperso­nal, serà obligatori en tot moment l’ús de mascareta i estarà prohibit fumar i menjar a les localitats. Excepciona­lment, es podrà permetre el consum d’aigua. El públic ha de ser preferentm­ent local per limitar la mobilitat provocada pels esdevenime­nts esportius. L’ús de la mascareta a les grades continuarà sent obligatori, com és lògic tenint en compte que també és obligatori en exteriors, tret d’excepcions. ●

 ?? ÀLEX GARCIA ?? El 15 d’agost va tornar de manera parcial el públic al Camp Nou
ÀLEX GARCIA El 15 d’agost va tornar de manera parcial el públic al Camp Nou

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain