La Vanguardia (Català-1ª edició)

Ferran Torres: un cavall guanyador

- ÀLEX DELMÀS

Ferran Torres ja és oficialmen­t nou jugador del FC Barcelona. El davanter, una petició expressa de Xavi Hernández, es converteix en la segona incorporac­ió del mercat d’hivern i està cridat a ser una peça decisiva per als plans futbolísti­cs del projecte Xavi. Vet aquí la meva anàlisi tàctica sobre què pot aportar:

L’atacant ideal

La primera caracterís­tica que cal destacar del nou jugador blaugrana és que, per la gran versatilit­at ofensiva, es tracta d’un davanter perfecte per a qualsevol entrenador. Però és que encara ho és més en qualsevol sistema que s’organitzi amb tres davanters (4-3-3, 3-4-3 o fins i tot 4-2-3-1). Curiosamen­t els sistemes preferits de Xavi. I si bé és cert que la seva formació futbolísti­ca sempre ha estat com a extrem pur, jugant a cama natural, està més que capacitat per jugar en qualsevol de les tres posicions del front d’atac. Tant és així que, tant al City com a la selecció espanyola, ha jugat més com a fals nou que com a extrem dretà al llarg del 2021.

Però més enllà de la importànci­a de la seva versatilit­at (important per a totes les plantilles), el més diferencia­l és que no redueix prestacion­s sigui quina sigui la seva ubicació. Com a intuïció personal, crec que al Barça de Xavi el veurem més com a extrem que com a nou.

Un jugador de quatre eixos

Una altra caracterís­tica que converteix Ferran Torres en un jugador diferencia­l és que té la capacitat de moure’s bé en totes les direccions del camp. Amb la pilota pot jugar per dins i per fora, i té qualitat per sortir per totes dues bandes en qualsevol maniobra. I en el joc sense pilota també. Pot despenjars­e al darrere per generar situacions de superiorit­at entre línies però també se sent fort i elèctric per fer desmarcatg­es de profundita­t a l’esquena de la

Ma*a de calor0 Imatge de les zones d’influència de Ferran Torres

línia defensiva rival, una particular­itat que és difícil de trobar i que ell sí que té.

Lector de contextos

Ferran Torres no només és un jugador que entén el joc, sinó que comprèn els canvis d’escenaris que s’hi donen. I això és el que li permet respondre gairebé sempre de manera encertada. És evident que un futbolista que, com ell, té capacitat per jugar en diverses posicions, interpreta bé totes les situacions que passen a la gespa. Sempre ha estat un jugador amb bona lectura de joc, però la convivènci­a amb Pep Guardiola ha fet que encara hagi crescut més en aquest aspecte. Comprèn, processa i s’adapta.

Driblatges sense virtuosism­es

Pel que fa al desequilib­ri, no és un virtuós però marxa del rival. No complica els driblatges. Recorre a les fintes, la velocitat i la determinac­ió per desbordar. El 50% dels seus driblatges acaben en èxit (segons @AlebiaAnal­itycs) i, quan són al sector dret, el percentatg­e puja més. És molt bon regatejado­r per fora. I precisamen­t per això és d’aquells jugadors que obren el camp i que costa molt trobar en un futbol actual en què els extrems a cama canviada són majoria.

Amb xut i gol

Però la seva virtut més apreciada és que a totes les caracterís­tiques anteriors hi afegeix rematada i gol. Amb 3,3 xuts per partit, deixa les files del City sent el jugador amb millor freqüència de llançament­s de la plantilla. Un 40% van a porteria. O el que és el mateix, una mitjana que assegura que posarà a prova el porter rival en més d’una ocasió per partit. Això explica que, encara que no sigui un golejador pur, vegi porteria amb freqüència. I cada any que passa, la relació amb el gol augmenta. Aquesta 2021-2022 acumula una magnífica ràtio d’un gol cada 163 minuts i amb la selecció va fer història convertint-se en el jugador més jove que arriba als 10 gols superant els registres de Raúl i Fernando Torres.

De notable feina defensiva

Sorprendrà més d’una persona amb els dots per recuperar o intercepta­r pilotes defensives. La seva bona visió de joc i la seva electricit­at de moviments l’ajuden a ser un bon pressionad­or. Fa una mitjana d’1,4 intercepci­ons per matx; un registre destacable tenint en compte la seva projecció ofensiva. I també sorprendrà pel joc aeri. És un jugador de talent que no defuig acabar les accions rematant de cap i que guanya un 50% dels duels aeris, segons dades de @AlebiaAnal­ytics.

Amb bagatge com*etitiu

Hi ha una altra caracterís­tica de què no es parla gaire: la qualitat per competir. Als 21 anys ja compta al seu palmarès amb dos Europeus (sub 17 i sub 19), una Copa del Rei amb el València, una Premier i una Copa de la Lliga amb el Manchester City, una semifinal i una final en campionats importants amb la selecció absoluta. I ja ha disputat una final de la Champions. En tot això hi ha tingut un paper de protagonis­ta principal. Un cartell molt destacable per al moment de la seva carrera. En futbol no hi ha res totalment segur però, en el seu cas, el marge de fiabilitat competitiv­a és molt molt alt.

As*ectes que cal millorar +luctuacion­s amb el joc

Un dels pocs aspectes limitats del seu joc és que passa determinat­s moments de desconnexi­ó. En un futbolista amb l’excel·lent presa de decisions com la que té ell, hauria de registrar més de les 20,02 passades de mitjana actuals (dada recollida per @Alebia Analytics).

La continu,tat com*etitiva

Un dels dubtes recau en si és o no un jugador que asseguri alta disponibil­itat ja que, en els dos últim cursos, no sempre ha estat disponible per a l’entrenador. La seva lesió actual (fractura al peu dret) afegeix una mica d’intranquil·litat tractantse de la seva cama hàbil.

Lleuger exc-s ca* endins

És només un matís, però de vegades tendeix a enfocar la jugada cap a la zona de dins quan ell té habilitat sobrada per tal d’explotar encara més el desbordame­nt exterior. En situacions d’atac a blocs baixos, desbordar per fora ajuda més l’equip i ell pot fer-ho. Així doncs, haurà d’enfocar més les seves aventures en aquesta direcció. ●

1

 ?? FCB ?? El davanter del Barcelona Ferran Torres durant l’entrenamen­t de dimarts
FCB El davanter del Barcelona Ferran Torres durant l’entrenamen­t de dimarts
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain