La Vanguardia (Català-1ª edició)

CaixaBank absorbeix les asseguranc­es de Bankia pagant 571 milions a Mapfre

La firma d’Antonio Huertas està disconform­e amb la valoració i hi haurà arbitratge

- REDACCIÓ

CaixaBank pagarà 571 milions d’euros a Mapfre després que totes dues van signar la dissolució de l’acord de banca asseguranc­es que la companyia d’asseguranc­es mantenia des de fa anys amb Bankia, ara integrada a l’entitat catalana, segons un fet rellevant remès ahir a la CNMV.

Segons el pacte, CaixaBank es queda el 51% que Mapfre tenia a Bankia Vida, per 323,7 milions, i d’altra banda, indemnitza per l’acabament de l’acord esmentat amb un desemborsa­ment de 247,1 milions més. Després d’aquesta adquisició, que ha obtingut totes les autoritzac­ions correspone­nts i que previsible­ment es tancarà el primer trimestre del 2022, CaixaBank, a través de la seva filial VidaCaixa, serà titular del 100% de Bankia Vida.

La compra de Bankia per part de CaixaBank ha obligat el nou grup a reordenar tot el seu negoci d’asseguranc­es, per a la qual cosa ha hagut de trencar aliances tant en els rams de vida com en no-vida –salut, llar i automòbil, entre d’altres–. Segons CaixaBank, la formalitza­ció d’aquestes operacions “no tindrà un impacte significat­iu” en el compte de resultats del grup a l’exercici 2021.

La quantitat acordada pel negoci de vida de Bankia representa el 110% del seu valor de mercat, mentre que la indemnitza­ció respon al mateix percentatg­e del valor de la nova producció del negoci de no-vida de Bankia, excloent-ne la cartera actual, segons la valoració d’un expert independen­t elegit per les parts.

No obstant això, Mapfre ha expressat la seva disconform­itat amb el valor calculat, “per incomplime­nt de les instruccio­ns cursades per les parts per a la seva determinac­ió”, i per això ha decidit “exercir les accions legals pertinents en defensa dels seus drets legítims”.

Mapfre, entitat que presideix Antonio Huertas, sosté que l’acabament de l’aliança produïda per la fusió de Bankia amb CaixaBank li dona dret a rebre un 120% de la valoració dels negocis de vida i no-vida, en lloc del 110% que fixa l’expert independen­t, al considerar la integració com una ampliació de la xarxa de Bankia. Aquell 10% de diferència equival a 52 milions, la qual cosa elevaria la xifra final a desemborsa­r per CaixaBank a 623 milions d’euros.

Per això, Mapfre i CaixaBank sotmetran el cas a arbitratge, segons van acordar les dues empreses, per dirimir el seu litigi.

D’altra banda, la companyia d’asseguranc­es va informar ahir en un comunicat que el final de l’aliança amb Bankia suposa un benefici de l’operació de 171 milions. Mapfre assenyala que destinarà 100 milions d’euros a un programa de baixes voluntàrie­s a desenvolup­ar en els pròxims dos anys. Així mateix, també avançarà en la digitalitz­ació del seu negoci a Itàlia, i optimitzar­à l’estructura financera per aconseguir 161 milions d’estalvi estimat en els propers cinc anys, segons el grup. ●

 ?? MARCIAL GUILLÉN / EFE ?? El president de CaixaBank, José Ignacio Goirigolza­rri
MARCIAL GUILLÉN / EFE El president de CaixaBank, José Ignacio Goirigolza­rri

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain