La Vanguardia (Català-1ª edició)

Ignacio Urquizu,

Doctor europeu en sociologia, diputat i alcalde d’Alcanyís (PSOE)

-

Tinc 43 anys. Separat. Pare de la Sofía i l’Iñaki, bessons. Soc socialdemò­crata. Agnòstic, em sembla que l’existència de Déu és tan indemostra­ble com la seva no existència. Em diuen que no semblo un polític, si tornés enrera no repetiria. Acabo de publicar Otra política (Debate)

i, alhora, llança afirmacion­s que generen dubtes i confusió en els partidaris del rival. I ho fa sobre qüestions que no són ideològiqu­es, com la corrupció o el debat territoria­l, afers transversa­ls amb què pot influir en el simpatitza­nt de l’altre partit i portarlo a no votar, pel fet de tenir dubtes sobre la seva opció.

Hi influeix la presència de Vox?

Segurament està obligant Pablo Casado a sobreactua­r molt més. El conec des de fa temps, coincidíem a la cafeteria del Congrés, i fa tres anys no era així, era un noi tocat i posat del PP. Sembla que ha mutat.

Vostè és socialista, em dirà que només el PP polaritza?

Vox ho fa i també Podem ha estat protagonis­ta de la polaritzac­ió quan va començar a parlar de “la casta” o quan va dir allò de la calç viva amb referència a Felipe González. I hi pot haver persones al PSOE que tinguin la temptació de polaritzar, perquè si sempre les desqualifi­quen...

Diu al seu llibre que la polaritzac­ió és perillosa..., però la democràcia no és discussió i debat?

És un tipus de debat que mobilitza uns quants però que, alhora, allunya molts ciutadans de la política i els fa sentir-se orfes. Els últims deu anys hi ha hagut moments en què l’orfandat política ha arribat al 55%.

Un Trump podria triomfar a Espanya?

Per descomptat, perfectame­nt. El fenomen de l’antipolíti­ca s’està donant en molts països. Les primàries, per cert, afavoreixe­n aquest tipus de candidats que es presenten amb un perfil molt ideològic i en contra de l’aparell del partit; això agrada als militants. Va passar en les últimes primàries del PSOE entre Susana Díaz i Pedro Sánchez.

En quin partit nostre seria més probable veure aquest èmul de Trump?

No tinc cap dubte que seria al PP i podria guanyar-les. De fet, a Casado ja li està passant amb Isabel Díaz Ayuso, que compleix aquest perfil d’anar contra l’aparell i ser molt ideològica. A més, ha estat la líder que més ha sabut connectar amb la gent durant la pandèmia, segurament saltantse les normes sanitàries i cometent un munt de barbaritat­s, però ha aconseguit el suport de molta gent, fins i tot no votants.

Va tenir una brillant carrera acadèmica (Harvard, Essex, Florència) abans de saltar a la política. Ho tornaria a fer?

Ha estat molt dur i segurament he perdut moltes coses, en la meva vida personal i en el meu prestigi acadèmic. Si tornés enrere, no entraria en política.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain