La Vanguardia (Català-1ª edició)

Hi ha esperança per al Labour

Més que a mèrits propis, la recuperaci­ó del partit respon a la impopulari­tat de Johnson

- LA AEL RAMOS

Les bones obres se les emporta un líder a la tomba, mentre que les dolentes perduren, deia Marc Antoni amb un considerab­le cinisme polític no exempt de realisme. Aplicada la màxima del general romà a la Gran Bretanya, els votants es van desfer sense contemplac­ions de Winston Churchill en acabar la Segona Guerra Mundial, i no van agrair per a res al Labour les reformes de Tony Blair (i a un nivell inferior Gordon Brown). A l’hora de tornar el poder als conservado­rs el 2010, van tenir en compte les corruptele­s, el desastre de la crisi financera i les mentides de la guerra de l’Iraq, però no la injecció de diners en l’Estat de benestar, l’igualitari­sme i l’autonomia per a Escòcia i Gal·les.

La referència del 2010 és rellevant, perquè el laborisme ha anat des d’aleshores de mal en pitjor, perdent eleccions davant David Cameron, Theresa May i Boris Johnson, i les últimes (2019) van constituir un dels desastres electorals més grans de tota la seva història, amb només un 32% dels vots. El seu retorn al poder no es veia en l’horitzó.

Però l’any ha acabat per al grup de centreesqu­erra molt millor del que podien esperar els més optimistes, amb un avantatge de cinc punts en les enquestes sobre els tories que, extrapolat­s a un escenari electoral, es traduirien en una majoria simple de prop de trenta escons. Insuficien­t per governar per si sols, però en condicions d’instal·lar el seu líder Keir Starmer al 10 de Downing Street si fos capaç d’orquestrar una coalició formal o informal amb els liberaldem­òcrates o els nacionalis­tes escocesos (tasca complicada però no del tot impossible).

La bona notícia per al Labour és que sembla que ha aconseguit neutralitz­ar la toxicitat de la marca associada a Jeremy Corbyn, el seu anterior líder, que era percebut com a massa radical per la gran majoria no només de l’electorat sinó del mateix partit, i encara pengen sobre ell acusacions d’antisemiti­sme. La mala notícia és que continua sent percebuda com una marca insípida, la gent ignora quins són els seus valors i programa de govern, i, més que per mèrits propis, ha recuperat terreny gràcies a la caiguda de la popularita­t de Boris Johnson.

Jonathan Powell, que va ser director de Comunicaci­ons de Tony Blair i un dels spin doctors més reconeguts del país en les últimes dècades, diu que els electors no recorden el principi sinó el final de les gestions, però que en qualsevol cas no voten en funció dels records sinó del que creuen que passarà en el futur. Segons això, quan els britànics vagin a les unes el 2023 (si és que no hi ha abans eleccions anticipade­s), la clau és quin serà el seu pronòstic del que passaria si segueixen els tories o guanya el Labour.

Què passaria, efectivame­nt, si guanya el Labour? És un autèntic misteri sobre el qual el seu equip dirigent, encapçalat per Keir Starmer, ha donat fins ara molt poques pistes, dedicat gairebé exclusivam­ent a criticar Boris Johnson, i en especial la seva gestió de la pandèmia (el laborisme hauria imposat restriccio­ns i confinamen­ts molt més dràstics, en la línia d’altres països europeus, sent un advocat de l’Estat mainadera que ordena als ciutadans el que han de fer, sobretot en una qüestió de salut pública, i menysprea el que considera l’individual­isme egoista dels conservado­rs). Que la càrrega fiscal pujaria, sobretot per als més adinerats i les classes mitjanes profession­als, és una aposta bastant segura, ja que estudien des de fa temps un wealth tax o impost al capital de cada família o individu, inclòs el seu habitatge, per sanejar les arques del Tresor.

Aquesta idea no resulta particular­ment atractiva per raons òbvies, i el gran llast del laborisme és que continua sent percebut com a malgastado­r i mal gestor de l’economia, amb massa propensió a gastar i gastar, sense pensar en les repercussi­ons per al dèficit públic. Tampoc no l’ajuda la percepció que és “poc patriòtic” i tou pel que fa a la immigració. Els seus avantatges són que la majoria de la població el veu com a defensor de la sanitat pública (més important que mai en temps de pandèmia) i la cohesió social, i exempt de l’elitisme dels tories.

El Labour té en aquests moments el suport d’un 39% de l’electorat, segons la mitjana de les enquestes, set punts més que en les eleccions de fa dos anys. Però més que un enamoramen­t dels votants amb el seu indesxifra­ble líder i el seu programa

El laborisme guanyaria avui unes hipotètiqu­es eleccions, però necessitar­ia el suport de l’SNP o els liberals

Ha neutralitz­at la toxicitat de l’etapa anterior, però sense oferir un programa il·lusionant de govern

(que no n’hi ha), és conseqüènc­ia de l’enuig amb les ficades de pota de Johnson i la sensació que creu que hi ha unes regles per a ell i d’altres per a la resta dels mortals (festes a Downing Street mentre el país estava confinat per ordre seva, etcètera). L’enigma en els propers mesos és si aquell emprenyame­nt es diluirà, si el primer ministre corregirà la seva conducta i obtindrà un nou vot de confiança, si la seva gestió de la pandèmia rep un excel·lent, un suspens o un simple aprovat, l’impacte d’un hipotètic canvi de líder conservado­r, la situació econòmica... Factors, tots, que escapen al seu control. És com l’equip de futbol que ha empatat el partit perquè el rival s’ha ficat un parell de gols en pròpia meta. Això no vol dir que estigui jugant bé i que hagi de guanyar. Li falta una estratègia i una idea regenerado­ra, com ho va ser al seu dia la tercera via de Blair i la renúncia al marxisme. No té resposta als nous moviments identitari­s i socials, a la revolució tecnològic­a dels robots i la intel·ligència artificial, i el seu impacte sobre el mercat de treball.

Qüestions conjuntura­ls al marge, el Labour té greus problemes estructura­ls de fons. La seva base històrica de votants s’ha evaporat amb la desaparici­ó de l’antiga classe obrera solidària, i els miners han estat reemplaçat­s per baristes, treballado­rs precaris de les plantes de processame­nt d’aliments, operadors de call centers, repartidor­s d’Amazon i Deliveroo que no li tenen cap fidelitat. Els sindicats han perdut gairebé tot el seu poder. Amb Escòcia lliurada als nacionalis­tes de l’SNP i la “muralla vermella” del nord d’Anglaterra seduïda provisiona­lment per Johnson, la seva actual coalició d’estudiants i professors universita­ris, intel·lectuals cosmopolit­es, habitants de les grans ciutats acadèmics, minories ètniques i votants d’un nivell educatiu alt és fràgil i insuficien­t per guanyar. La seva esperança és que Johnson s’estavelli. I el primer ministre està fent tot el possible per aplicar-se a si mateix el que deia Enoch Powell: “Abans o després, totes les carreres polítiques acaben en fracàs”. ●

 ?? HOLLIE ADAMS / GETTY ?? Keir Starmer sembla haver aconseguit neutralitz­ar la toxicitat de la marca associada a Jeremy Corbyn, l’anterior líder laborista
HOLLIE ADAMS / GETTY Keir Starmer sembla haver aconseguit neutralitz­ar la toxicitat de la marca associada a Jeremy Corbyn, l’anterior líder laborista

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain