La Vanguardia (Català-1ª edició)

Hong Kong acusa de sedició dos directius del clausurat ‘Stand News’

-

La policia de Hong Kong va presentar dijous càrrecs contra dos directius del diari digital i prodemocrà­tic Stand News acusats de conspirar mitjançant “publicacio­ns sedicioses”, després de l’operació que dimecres va acabar amb set responsabl­es i antics directius detinguts i el tancament del diari crític amb el Govern xinès.

Si bé la policia no va difondre els seus noms, l’acusació presentada davant el tribunal de West Kowloon –a la qual va tenir accés Reuters– els identifica com l’exeditor en cap de l’Stand News, Chung Pui Kuen, i l’editor en cap en funcions, Patrick Lam. El mateix càrrec de conspirar “per publicar i/o reproduir publicacio­ns sedicioses” va ser dirigit contra Best Pencil (Hong Kong) Limited, la companyia editora de l’Stand News. Els altres arrestats, actuals o antics membres de la direcció, continuen detinguts per prosseguir amb els seus interrogat­oris, segons va informar el Departamen­t de Seguretat Nacional en un comunicat.

Després d’anunciar a través del seu compte a Facebook el seu tancament “immediat”, el diari prodemocrà­tic va procedir a esborrar dijous els seus perfils a les xarxes socials. A més, a la seva pàgina web apareix un missatge amb una pantalla en negre en què es llegeix: “Ateses les circumstàn­cies, Stand News ha suspès les seves operacions”.

Els grups de defensa dels mitjans i alguns governs occidental­s van criticar la batuda i els arrestos. Consideren que l’acció és un capítol més de l’erosionada llibertat de premsa a Hong Kong des que la Xina va imposar una àmplia llei de seguretat nacional a l’excolònia britànica l’any passat.

El Govern de Hong Kong ho nega, i la seva líder, Carrie Lam, va afirmar que l’acció contra l’Stand News tenia per objectiu una activitat sediciosa, no la repressió dels mitjans de comunicaci­ó. “Aquestes accions no tenen res a veure amb la suposada supressió de la llibertat de premsa”, va indicar Lam. “El periodisme no és sediciós, però les activitats sedicioses no poden ser tolerades sota l’aparença de reportatge­s de notícies”, va afegir. ●

Els acusats serien l’actual i l’antic màxim responsabl­e del diari digital prodemocrà­tic

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain