La Vanguardia (Català-1ª edició)

El procés interior independen­tista

La legislatur­a del 52% independen­tista va arrencar amb indults, es va esglaiar amb la detenció de Puigdemont i avança amb un particular procés interior. “No se sap mai quan la farem grossa, però si això no és estabilita­t...”, diuen de broma al Govern

- Isabel Garcia Pagan @igpagan / igarcia@lavanguard­ia.es

No se sap mai quan la farem grossa, però si això no és estabilita­t...”. Un conseller definia així el sentiment majoritari del Govern després d’aprovar els pressupost­os de la Generalita­t “en temps i forma” per primera vegada en una dècada. La presidènci­a de Pere Aragonès no és visionària ni messiànica, però els republican­s han apuntalat en set mesos des del Palau de la Generalita­t el seu pragmatism­e estratègic i, a falta de la “majoria àmplia” anhelada per Aragonès, han fet gala de màniga ampla negociador­a al Parlament i el Congrés. La tensa coalició ERC-Junts és, paradoxalm­ent, la forjadora més gran d’aliances insòlites. Investidur­a amb la CUP, pressupost­os amb els comuns, renovació institucio­nal amb el PSC. Es governa per decret (16 des de l’inici de legislatur­a). Els pressupost­os són l’única producció legislativ­a.

La legislatur­a del “52%” va arrencar amb indults, es va esglaiar amb la detenció de Carles Puigdemont a Sardenya i avança per un particular procés interior. El 2022 ve sense perspectiv­a de referèndum, amb la pandèmia aparcant la taula de diàleg i la crònica batalla ERC-Junts.

ERC, presidènci­a-style

Els republican­s van entrar amb força a Palau al maig, van retirar catifes vermelles, van imposar el blanc i fugen del saló Sant Jordi. Aragonès ha ocupat els espais institucio­nals que Quim Torra va deixar esllanguir-se, però les promeses de coordinaci­ó entre socis no han posat fi a la imatge de Govern de compartime­nts estancs. Aragonès ha dit prou a la recerca d’autoritat davant Junts amb la composició de la taula de diàleg, l’ampliació de l’aeroport o el gir pressupost­ari de la CUP als comuns, però la batalla partidista persisteix.

ERC intenta blindar el diàleg amb el Govern de Pedro Sánchez: s’ha reestrenat la taula de diàleg i s’han activat les comissions bilaterals (amb retards i sense grans resultats efectius). A Madrid, ha donat suport als pressupost­os de l’Estat a canvi d’ajuts al català en la llei audiovisua­l i ara batalla amb la reforma laboral. Però Sánchez té la seva pròpia agenda: refreda la demanda d’Aragonès d’avenços en la taula de diàleg el 2022. Ja veurem quan és la nova cita: “Les prioritats són unes altres i discrepem sobre la tangibilit­at dels resultats”. A ERC contenen els nervis: “La reunió es farà”. Una altra cosa són els resultats. El clima electoral –al febrer, Castella i Lleó; després, Andalusia– no ho posa fàcil, però si Sánchez vol esgotar la legislatur­a lluint gestió “necessitar­à un altre pressupost” i, per tant, ERC.

Internamen­t, imposar la bicefàlia ha estat complex, però el procés s’ha completat. Oriol Junqueras torna a intervenir en les negociacio­ns, té agenda paral·lela amb agents econòmics i socials, i restableix el contacte amb les bases. La missió és reactivar el partit per a les municipals: Barcelona i l’àrea metropolit­ana són el gran objectiu, a més d’apuntalar Tarragona, Lleida, Figueres... La gira de Junqueras i la de la direcció per les assemblees han apaivagat inquietuds estratègiq­ues.

nts i a itats

L’assignatur­a pendent de Junts era l’estructura del partit i dotar-se de contingut coherent amb les famílies polítiques que arriben a la formació. Puigdemont n’és el pal de paller, però és poc intervenci­onista en les decisions ordinàries que tensen les costures en cada revolt. Junts es juga amb ERC a les municipals ser el referent independen­tista, i fins i tot l’expresiden­t ha alertat sobre els dèficits de coordinaci­ó entre partit i Govern i el rèdit de les àrees de gestió. I això que Jaume Giró és el conseller dels pressupost­os i els fons UE.

La bicefàlia d’ERC es converteix en hidra a Junts. Jordi Sànchez es va aïllar per pactar la presidènci­a d’Aragonès i encara li passa factura. L’oposició interna al secretari general no està organitzad­a, però és prou sorollosa per inquietar ERC. “Si cau Sànchez, el relleu serà pitjor”, i miren cap a Laura Borràs. La presidenta del Parlament, pendent del TSJC, aprofita tots els espais que li donen visibilita­t, i la seva war room supera el control del grup parlamenta­ri i del partit.

A més, el paper de Jordi Puigneró és més difús del que s’esperava. En defensa del vicepresid­ent s’al·lega que la seva arribada al càrrec va ser accidental –quarta opció– i ni tan sols forma part de l’executiva de Junts. Puigneró tampoc no participa de les reunions ordinàries de coordinaci­ó amb ERC. El 3x3 són Sergi Sabrià, Josep M. Jové i Marta Vilalta per ERC, i

Jordi Sànchez, Albert Batet i Ricard Font per Junts. La confrontac­ió s’alimenta des de Waterloo i als tribunals europeus, mentre que a Barcelona es gestiona.

El !it"# de la C$P

“Que Junts aprengui de la CUP”. Era el missatge que llançaven des d’ERC durant la negociació de la investidur­a. Els anticapita­listes s’oferien per “assumir responsabi­litats”, presidir el Parlament i fins i tot entrar al Govern el 2023. El pacte ERCCUP que va impedir l’acord entre republican­s i postconver­gents avui és paper mullat. Els anticapita­listes no només es desmarquen dels pressupost­os, sinó que la seva missió és “desestabil­itzar” el Govern.

La qüestió de confiança a què es va comprometr­e Aragonès ja ha estat rebutjada per ERC. Insisteixe­n a “continuar treballant junts”, però no veuen voluntat” en la CUP. Els anticapita­listes discuteixe­n cada nova patrulla dels Mossos i fins i tot fan oposició amb les restriccio­ns pandèmique­s. La relació amb ERC s’ha girat com un mitjó i posa en un compromís la cohesió interna del grup anticapita­lista, amb Guanyem partidària d’influir des de les institucio­ns. No es preveu ruptura, però Junts i ERC ja situen els anticapita­listes fora de joc.

El c%!%d& dels c%! ns

El Govern va jugar la carta dels comuns per als pressupost­os, però Jéssica Albiach no vol l’etiqueta de soci preferent. L’objectiu era que Govern centtal, Generalita­t i, sobretot, Barcelona tinguessin comptes per al 2022. I després? “Els nostres vots no serviran de crossa d’un Govern amb Junts”. ERC compensa: les diferèncie­s en el terreny nacional dificulten l’entesa completa. Els comuns veuen amb reticèncie­s els equilibris d’Aragonès amb Junts i la CUP, però aprofitara­n tot el que els doni centralita­t en detriment del PSC. I és que el pacte ERC-Junts-PSC per a la renovació institucio­nal és clau, però més difícil de vendre que el dentista públic.

Albiach va contactar amb Aragonès fa dos mesos oferint-se com a comodí. El pressupost passava per Barcelona i el gripau se’l va empassar Ernest Maragall. Ara els comuns surfegen en l’“onada d’il·lusió” de Yolanda Díaz. Passejaran l’efecte Díaz per tot Catalunya, però la clau, també per al futur de la vicepresid­enta, és a Barcelona i es diu Ada Colau.

El que subscriu aquestes línies va enviudar a començamen­ts d’aquest any a causa de la covid i té la dona enterrada al cementiri de Montjuïc, molt a prop del lloc on reposen les restes de qui va ser el primer president de la Generalita­t, el coronel Francesc Macià, que va morir el dia de Nadal del 1933 i a qui va succeir com a segon president Lluís Companys.

Amb un fill que treballa fora d’Espanya i amb motiu de la seva arribada a Barcelona per celebrar les festes de Nadal en família, pugem al cementiri de Montjuïc per visitar el lloc on està enterrada la dona i la mare.

Era el dia 25, quan les nostres institucio­ns polítiques i les entitats independen­tistes commemoren la mort del president Macià amb una ofrena floral. Érem al cementiri, just al costat de la tomba del president, i vaig sentir comentar a uns visitants amb llacet groc que havien afusellat el coronel Macià. Els vaig dir que això era un error i em van contestar que no ho era, ja que, a internet, una de les institucio­ns polítiques nostres així ho deia. No els vaig poder convèncer, ja que atorgaven més credibilit­at al que llegien a internet que no pas al que els deia jo.

La Reial Acadèmia de la Llengua defineix la “falòrnia com la notícia falsa propalada amb alguna finalitat”, i jo no sé o prefereixo no saber quina era la finalitat per la qual s’atribuïa l’afusellame­nt a la mort del president de la Generalita­t d’Esquerra Republican­a de Catalunya, quan els mitjanamen­t informats sabem que Macià va morir per causes naturals.

Això em porta a una reflexió fonamental. Les fake news tenen una enorme influència en les nostres vides a tot arreu. Recordem les mentides que a la Gran Bretanya van conduir al Brexit que ara pateixen o recordem les falòrnies que han emmarcat i emmarquen tot el procés de vacunació de la covid i mirem d’escrutar les mentides que la classe política governant o a l’oposició ens ven com a realitats.

A mi no m’agrada parlar de Goebbels, amb el seu cèlebre sermó que les mentides repetides una vegada i una altra des del poder es poden convertir en veritats per als súbdits poc informats o molt adoctrinat­s, però la meva petita anècdota de l’afusellame­nt de Macià em corrobora que molta gent està disposada a creure’s les mentides que se’ls puguin dir a les xarxes socials des de les institucio­ns públiques.

Aquí podríem dir que l’anècdota és un exemple clar de la ignorància que hi ha sobre el nostre passat i, per això, convindria que els llibres de text i els mitjans de comunicaci­ó informessi­n amb veracitat i no pas d’acord amb interessos partidiste­s.

La nostra societat hauria de vigilar més bé totes aquestes falòrnies que circulen per cribrar la veracitat de les notícies i informacio­ns que ens arriben per les xarxes socials, encara que siguin eines d’informació administra­des per les nostres institucio­ns. Siguem conscients que no és or tot allò que lluu.

 ?? LLIBE    EI I ?? Sánchez i Aragonès es van reunir a Palau abans de la taula de diàleg
LLIBE EI I Sánchez i Aragonès es van reunir a Palau abans de la taula de diàleg
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain