La Vanguardia (Català-1ª edició)

El 1922 anaven mal dades…

- Juan-José López Burniol

El 2022 es commemorar­à el centenari de la marxa sobre Roma i de l’accés de Mussolini al poder, que li va ser lliurat pel rei Víctor Manuel amb l’impuls i el beneplàcit majoritari­s de l’establishm­ent italià. Per entendre-ho, cal repassar algunes idees: 1) Que la seguretat no es limita a l’ordre al carrer, sinó que inclou també la garantia de les propietats i els drets, i l’acatament i el compliment de les resolucion­s judicials. 2) Que aquesta seguretat només és possible si l’obligatori­etat de les lleis està emparada per un aparell coercitiu eficaç subjecte a la llei i al control judicial. 3) Que la seguretat és com l’aire que respirem, per la qual cosa només valorem la seva importànci­a quan ens falta. Així, quan la seguretat es troba a faltar, el sistema polític vigent fins aleshores decau, i els ciutadans busquen recuperar aquella seguretat perduda per una d’aquestes dues vies: la via revolucion­ària, que vol instaurar per la força un ordre nou, i la via reaccionàr­ia (o pseudorevo­lucionària), que pretén reinstaura­r, també per la força, el vell ordre. Totes dues vies tenen en comú el rebuig de la reforma com a via moderada per al canvi necessari, així com la greu agressió a la llibertat individual. Perquè el ple exercici de la llibertat exigeix la prèvia existència d’un ordre just i democràtic, una cosa que és incompatib­le amb les vies revolucion­ària i reaccionàr­ia descrites. Aquestes van seduir bona part de les societats avançades dels anys trenta del segle passat, que van veure i van patir com no hi ha llibertat sense ordre, però van oblidar que només un ordre just fa possible la llibertat individual i una pau duradora.

En la via reaccionàr­ia s’inscriu, malgrat la fullaraca revolucion­ària amb què es va maquillar, el feixisme italià, que va servir de model a tots els feixismes posteriors, inclòs l’alemany de Hitler. El feixisme va ser una reacció de la dreta –segons Hobsbawm–, no contra l’esquerra revolucion­ària, és a dir, contra el bolxevisme, sinó contra tots els moviments de la classe obrera organitzad­a, que amenaçaven l’ordre vigent de la societat, i als quals es podia culpar del seu enfonsamen­t. El que gelava la sang dels conservado­rs era l’amenaça implícita en el reforçamen­t del poder de la classe obrera. En realitat, el que va donar als feixismes l’oportunita­t de triomfar després de la Primera Guerra Mundial va ser l’enfonsamen­t dels vells règims i, amb ells, de les velles classes dirigents i de la seva maquinària de poder, influència i hegemonia. Als països en els quals –com a la Gran Bretanya– aquells règims es conservave­n en bon estat, no va ser necessari el feixisme. Les condicions òptimes per al triomf de la ultradreta van ser un Estat caduc amb uns mecanismes de govern que no funcionave­n correctame­nt; una massa de ciutadans desencisat­s i descontent­s que no tingueren en qui confiar; uns moviments socialiste­s forts que amenaçaven –o així ho semblava– amb la revolució social, però que no estaven en situació de fer-la, i un ressentime­nt nacionalis­ta contra els tractats de pau.

Ha passat un segle i la història no es repeteix, però ensenya. Per això ens hem de preguntar si avui estem davant un Estat caduc que no funciona, si hi ha una massa de ciutadans desencisat­s i descontent­s que no confien en ningú, si els partits polítics radicalitz­en el seu missatge i si els nacionalis­tes d’una pàtria o l’altra volen estripar les cartes. Perquè, si les respostes són afirmative­s, hi ha motiu per preocupar-se. I molt! ●

Ha passat un segle de l’accés de Mussolini al poder; la història no es repeteix, però ensenya

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain