La Vanguardia (Català-1ª edició)

Segon any pandèmic

- Lluís Foix

Som una generació afortunada perquè per primera vegada en alguns segles no hem conegut la guerra a Europa, si exceptuem les de la descomposi­ció de l’antiga Iugoslàvia als anys noranta.

Europa ha estat incubadora de guerres des de la pau de Westfàlia del 1648 i molt abans també. La que es va lliurar ara fa poc més de cent anys, la Gran Guerra, era per acabar totes les guerres. I, al contrari, va ser el començamen­t d’un segle d’atrocitats en les quals dues tiranies, l’una per crear un poble pur i l’altra per construir un home nou, han estat enviades amb menyspreu a la paperera de la història.

Anne Applebaum va aconseguir un premi Pulitzer per la seva obra escrita sobre els gulags estalinist­es que Soljenitsi­n havia denunciat en primera persona al seu arxipèlag. Les atrocitats comeses pel nazisme són contínuame­nt tretes dels sarcòfags de la memòria col·lectiva alemanya i del món sencer. Les democràcie­s, sempre en crisi i sempre decadents,

La responsabi­litat dels polítics és necessària en un ambient massa carregat de desajustos

han resistit les seves pròpies contradicc­ions i han demostrat que la llibertat és una carta guanyadora.

Així m’ho sembla, malgrat la temptació de partits i sectors en les democràcie­s liberals que se senten captivats per l’eficàcia i l’èxit de l’autoritat i la força com a instrument­s necessaris per al progrés.

La por global de la pandèmia fa que a la Xina es vagin extingint els focus de llibertat que quedaven a Hong Kong i que Putin suspengui una oenagé incòmoda com qui llença a les escombrari­es un producte tòxic.

Les guerres entre les democràcie­s són infreqüent­s. Però en aquest final d’un altre any pandèmic hi ha causes que poden derivar en confrontac­ions socials que solen ser les avantsales de conflictes i fins i tot de guerres. Em vull referir a tres: les desigualta­ts cada vegada més injustific­ables entre els molts que tenen poc i els pocs que emmagatzem­en cada vegada més; l’escassetat i els preus d’energia amb les conseqüènc­ies inflacioni­stes que ja han arribat, i, tercer, l’odi i falta de respecte a l’altre que es practica també abastament en les democràcie­s.

No hi ha guerra a l’horitzó europeu, però és urgent tractar aquestes qüestions que ens poden portar al desastre. L’ambient està molt carregat. Un misto pot originar un gran incendi que s’emportaria totes les llibertats. La política responsabl­e al món occidental ho ha d’evitar. ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain