La Vanguardia (Català-1ª edició)

Una unitat específica atén els metges que pateixen la patologia

- LA R E H A B I L I TAC I Ó

Hi ha unitats específiqu­es, com la de l’hospital Germans Trias i Pujol, que atenen malalts de covid persistent. També n’hi ha d’altres que tracten els metges que pateixen aquesta patologia, com la del Consell de Col·legis de Metges de Catalunya (CCMC), que es va crear el novembre del 2020 i on han atès des d’aleshores més d’una cinquanten­a de profession­als.

El tram d’edat amb més incidència se situa entre els 45 i els 60 anys, i són les dones, com és habitual en la covid persistent, les que més el pateixen.

En els seus inicis aquesta unitat oferia als afectats –i els continua oferint– un servei d’acompanyam­ent i gestió emocional. També assessoram­ent respecte al tràmit per al reconeixem­ent de contingènc­ia profession­al dels metges que haguessin cursat la baixa –o l’estiguessi­n cursant– per contingènc­ia comuna. Més tard s’afegiria als serveis de la unitat la rehabilita­ció d’alguns dels símptomes associats amb la malaltia, com els problemes cognitius.

Aquests tractament­s es duen a terme en centres concertats amb el CCMC, “per bé que no tots els col·legis que el formen ofereixen el mateix servei”, puntualitz­a la doctora Helena Basart, especialis­ta en Medicina del Treball i assessora del Col·legi de Metges de Barcelona (CoMB).

Basart explica que la rehabilita­ció “dona fruits en bastants pacients”, per bé que hi ha casos, però, com ara metges que eren caps de servei, que han rebut la incapacita­t “pels problemes de tipus cognitiu que arrossegue­n”. Com la resta de malalts, els metges també s’enfronten a les dificultat­s laborals que deriven de la seva situació sanitària. “Hi ha profession­als a qui els han donat la incapacita­t (revisable en molts casos), però n’hi ha d’altres a qui no els l’han donada i se’ls ha acabat la baixa, amb la qual cosa s’han hagut de reincorpor­ar”, subratlla Basart. “A aquest grup caldria adaptar-li el seu lloc de treball. Però com? Hi ha dèficit de profession­als”, afegeix aquesta especialis­ta. En molts casos “s’intenta buscar-los una baixa per un altre motiu per veure si poden millorar amb uns mesos més, com si tinguessin una incapacita­t revisable”, assenyala l’assessora del CoMB.

de Sud-àfrica i publicada dimecres a The New England Journal of Medicine. La protecció és inferior a la registrada davant la variant delta, que era d’un 93%, però indica “un mantenimen­t de l’efectivita­t de la vacuna davant l’hospitalit­zació”, escriuen els investigad­ors, que defensen que una dosi de reforç pot augmentar la protecció.

Amb la vacuna de Johnson & Johnson, el risc d’hospitalit­zació en cas d’infecció amb la variant òmicron es redueix en un 85% en persones vacudels anticossos adquirits després de la vacunació amb dues dosis o després de la infecció amb altres variants, que tenen una activitat reduïda contra l’òmicron.

Atès que els anticossos neutralitz­ants represente­n la primera barrera de defensa contra els contagis, i que les cèl·lules immunitàri­es aporten la principal protecció contra les complicaci­ons greus de la covid, el mantenimen­t d’aquesta immunitat cel·lular explica l’alta protecció de les vacunes davant l’hospitalit­zació. ●

 ?? ANA JIMÉNEZ ?? L’hospital Germans Trias i Pujol té una unitat especial pediàtrica per atendre nens amb covid persistent
ANA JIMÉNEZ L’hospital Germans Trias i Pujol té una unitat especial pediàtrica per atendre nens amb covid persistent

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain