La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les vacunes redueixen el risc d’hospitalit­zació per l’òmicron fins a un 85%

-

Les persones que han rebut la pauta de vacunació completa amb dues dosis mantenen una protecció elevada contra complicaci­ons greus de la covid causades per la variant òmicron, segons tres investigac­ions fetes a Sudàfrica que s’han presentat aquesta setmana.

Els primers estudis sobre l’eficàcia de les vacunes contra l’òmicron havien indicat que la protecció davant els contagis decau a partir del quart mes de la segona dosi, cosa que ha portat els països rics a oferir terceres dosis a la majoria de la població. Els nous estudis aporten les primeres dades de protecció davant covid greu causada per l’òmicron: a diferència del que passa amb els contagis, es manté un nivell alt de protecció.

Les persones vacunades amb dues dosis de Pfizer-BioNTech tenen un risc un 70% més baix de ser hospitalit­zades si contreuen la variant òmicron que les persones no vacunades –és a dir, que de cada 100 hospitalit­zacions se n’eviten 70 i n’hi continua havent 30–. El resultat es deriva d’una investigac­ió liderada des del Consell d’Investigac­ió Mèdica nades amb dues dosis. El resultat, presentat dimecres al servidor medRxiv, es basa en un assaig clínic coordinat des de la Universita­t de Ciutat del Cap en què han participat 69.000 treballado­rs sanitaris vacunats amb dues dosis de Johnson & Johnson. Malgrat que a Espanya no s’administra la doble dosi de Johnson & Johnson, els resultats avalen l’eficàcia d’aquesta vacuna, una de les més utilitzade­s a l’Àfrica.

Un tercer estudi presentat dimarts, també coordinat des de la Universita­t de Ciu

La immunitat cel·lular que protegeix de quadres greus es manté tot i la caiguda d’anticossos

tat del Cap, aclareix per què les vacunes poden oferir una protecció més alta davant la covid greu que davant els contagis. Segons els resultats publicats a medRxiv, les cèl·lules immunitàri­es que es desenvolup­en després de la vacunació o després de la infecció amb una variant anterior del coronaviru­s tenen la capacitat de reconèixer i contrarest­ar la variant òmicron. Així, es diferencie­n

 ?? FHO AS  IE  LE / A P ?? Un sanitari prepara una dosi de vacuna contra la covid
FHO AS IE LE / A P Un sanitari prepara una dosi de vacuna contra la covid

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain