La Vanguardia (Català-1ª edició)

Nou rècord: més de 161.000 contagis

-

La reducció a set dies del període d’aïllament dels infectats per covid i dels contactes no vacunats, acordada per unanimitat entre el Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes, no té el consens dels experts perquè no hi ha prou evidència científica sobre el termini de transmissi­bilitat de la variant òmicron. El Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties (ECDC), amb uns informes que van ser presos com a referència a l’hora de rebaixar els confinamen­ts de 14 dies a 10 dies el setembre del 2020, encara no ha emès un veredicte.

Segons Pere Domingo, coordinado­r d’hospitalit­zació covid de l’hospital de Sant Pau, la mesura respon a criteris econòmics i no pas científics. Espanya supera cada dia els rècords de casos des del 21 de desembre, i a l’informe de dijous va depassar la barrera dels 100.000. Això suposa que centenars de milers de persones han d’estar aïllades, cosa que repercutei­x fortament en el funcioname­nt de les empreses i la dinàmica de l’economia. “Senzillame­nt, les dades científiqu­es no les tenim; encara no hem vist el temps de durada de la sembra viral [quan un afectat excreta virus que són viables per infectar d’altres] de l’òmicron”, argumenta Domingo.

Benito Almirante, cap de malalties infecciose­s de Vall d’Hebron, no critica la rebaixa, i argumenta que pot contribuir que molts dels asimptomàt­ics que no compleixen la quarantena la compleixin. Considera que amb la variant òmicron és “altament probable” que el setè dia la persona infectada no tingui capacitat de transmetre, però davant el dubte demana que no s’abandoni l’aïllament sense una prova que certifiqui el negatiu. Al Regne Unit els afectats s’han de sotmetre a tests d’antígens els dies sis i set abans de tornar a sortir de casa. A Espanya no s’aplica cap condició, i Pere Domingo especula que és a causa de l’escassetat de proves diagnòstiq­ues.

“Certs riscos” observa Quique Bassat, pediatre i epidemiòle­g de l’ISGlobal, pel fet que al cap de set dies no se sap quin percentatg­e d’afectats continua sent contagiós. Recomana, en aquest sentit, el model britànic de fer-se un test abans de donar per acabat l’aïllament. Davant la falta de concreció del protocol, Bassat subratlla que els positius haurien d’estar “48 hores sense símptomes” abans de desconfina­r-se. El concepte de símptoma ha quedat una mica en l’aire, lamenta, i recorda que els mocs i la tos, per exemple, són símptomes, i s’han de tenir en compte.

Magda Campins, cap del servei

A causa de la gran

● transmissi­bilitat de la variant òmicron, cada dia es bat el rècord de contagis a Espanya. Ahir la xifra va superar els 161.000 (concretame­nt se’n van registrar 161.688). Des del 21 de desembre, dia que es va batre l’antic rècord, cada dia s’ha anat registrant una xifra més alta fins a arribar als més de 160.000 d’ahir.

La xifra total des que va començar la pandèmia ja s’eleva als 6.294.745 milions de contagis a Espanya, segons estadístiq­ues oficials. La incidència acumulada els últims 14 dies per 100.000 habitants se situa en 1.775,27, davant els 1.508,39 de dimecres. Dijous es van notificar 74 morts, en comparació amb els 82 de fa una setmana. de Medicina Preventiva i Epidemiolo­gia de Vall d’Hebron, defensa una solució intermèdia: rebaixar el termini només als treballado­rs essencials i fer una prova diagnòstic­a l’últim dia, “una altra garantia que la persona no és contagiosa”. En aquests col·lectius –com passa amb els sanitaris– podria fer-se càrrec de la prova la mateixa empresa dins el pla de prevenció de riscos laborals, de manera que no suposaria una càrrega per al sistema sanitari. “Eixamplar la rebaixa a tota la població sense tenir evidència científica que la càrrega viral de l’òmicron ha baixat prou és arriscar”, afirma.

Per Antoni Trilla, és evident que les autoritats sanitàries han sospesat criteris com l’impacte econòmic o, fins i tot, mental del confinamen­t. La mesura, raona, pot ser positiva si contribuei­x a augmentar el percentatg­e de compliment del confinamen­t, un dels punts febles de la pandèmia. Però sempre amb test abans de tornar a sortir de casa: “Cal garantir-ne el subministr­ament i regular-ne els preus. Si demanem als contagiats que es facin un test però no hi ha tests a les farmàcies o costen molts diners, aniran a fer cua al CAP, a sobrecarre­gar el sistema sanitari”. “Si posem la responsabi­litat en les persones, els hi hem de posar fàcil”, diu Trilla.

Salut treballa en l’actualitza­ció del protocol. Mentrestan­t, indica que els aïllaments de casos positius sense símptomes o amb simptomato­logia lleu i les quarantene­s dels contactes estrets no vacunats “seran de set dies si la persona no té símptomes quan s’acabi aquest període”. El comptador comença el dia que apareixen els símptomes o, en els casos asimptomàt­ics, la data del positiu en la prova. ●

Salut està actualitza­nt el protocol i recorda que el termini de tancament s’acaba si no hi ha símptomes

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain