La Vanguardia (Català-1ª edició)

Ghislaine Maxwell CULPABLE

- ALBERT DOMÈNECH

Arnold Schwarzene­gger i Maria Shriver han firmat el divorci deu anys després de la separació. El retard s’ha degut a la falta d’acord, i finalment l’actor haurà de repartir amb la seva exdona la meitat de la seva fortuna: uns 400 milions de dòlars.

El dia de Nadal Ghislaine Maxwell va fer 60 anys en una cel·la del centre penitencia­ri de Brooklyn. Només uns dies després aquesta xifra rodona s’apareix a la socialité com un malson real en forma dels anys que podria passar a la presó després que un tribunal federal de Manhattan l’hagi declarat culpable de tràfic sexual de menors en una operació en què reclutava joves per al financer Jeffrey Epstein.

Maxwell va ser durant una dècada (1994-2004) la mà dreta del financer actuant com a madame per “reclutar, preparar i abusar sexualment de nenes menors d’edat”. Finalment, i després d’un procés que es va posar en marxa al novembre i cinc dies d’intenses deliberaci­ons, la socialité ha estat condemnada per unanimitat a cinc dels sis casos que se li investigav­en.

Entre els càrrecs s’inclouen conspiraci­ó per haver atret una menor a viatjar per participar en actes sexuals; conspiraci­ó per haver transporta­t una menor per participar en activitats sexuals delictives; transport d’una menor amb la intenció de participar en una activitat sexual delictiva, i conspiraci­ó per haver comès tràfic de menors i tràfic sexual de menors. Però la tempesta no s’acaba aquí. Maxwell haurà de tornar a comparèixe­r als tribunals acusada d’haver mentit sota ju

Detenció i judici Maxwell a se detinguda el juliol del 2020, i desp és d’un p océs que a rament sobre l’abús de menors d’edat comès per Jeffrey Epstein, que es va suïcidar a la presó l’agost del 2019 mentre esperava la seva condemna.

En espera d’aquest segon judici acusada de perjuri, dimecres es va saber que la milionària que té la triple nacionalit­at britànica, nord-americà i francesa ha estat declarada culpable de cinc delictes, de manera que la condemna podria ser superior als 60 anys de presó (cadascun dels càrrecs de perjuri comporta una sentència màxima de cinc anys de presó).

Després del veredicte, l’equip legal de Maxwell va assegurar que apel·laran contra la decisió: “Creiem fermament en la innocència de Maxwell, i ja treballem en l’apel·lació”, va declarar Bobbi Sternheim. Per la seva part, els advocats de Virginia Giuffre, una de les víctimes que s’ha fet més mediàtica, van assegurar en un comunicat que “és un gran dia per a la justícia i els superviven­ts de Maxwell”, ja que el veredicte “reivindica el coratge i el compromís dels nostres clients, que van resistir contra vent i marea durant molts anys per

comença fa un mes i dotze sessi ons es pod ia pas sa el que li queda de ida ent e ei

xes! "ins a a esta a detinguda en una cel#la del cent e penitencia i de $ oo%l&n

De l m nsió l cel·l

'a milion* ia, filla del magnat +o/e t Max well, 0a estat un puntal a la xa xa d’4pstein, am/ qui a teni una elaci5 /astant tempestuos­a

portar davant la justícia Jeffrey Epstein i Ghislaine Maxwell”.

El judici es va basar en el testimoni de quatre víctimes, tres de les quals emparades amb l’anonimat del nom propi. Dues, Jane i Carolyn, van assegurar que havien estat captades per Maxwell als 14 anys, i van ser víctimes de massatges sexuals en què, segons el seu testimoni, també va participar la mateixa Ghislaine.

L’acusada va renunciar a declarar acollint-se al seu dret a no incriminar-se. Després de l’última audiència pública, el judici queda vist per a sentència després de dotze sessions i un procés en què han sortit els noms d’expresiden­ts americans com Bill Clinton i Donald Trump, el príncep Andreu o el fundador de Microsoft, Bill Gates. Ara la foscor plana sobre tots ells. ●

La ‘socialité’ britànica és responsabl­e de reclutar menors per a tràfic sexual i satisfer el financer

 ?? JONE O AENBEEOGG / OEDTEOADA ??
JONE O AENBEEOGG / OEDTEOADA
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? Bar e la ??
Bar e la
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain