La Vanguardia (Català-1ª edició)

Final d’any brillant i molt suau

- ESTAT DE LA MAR CONTAMINAC­IÓ ATMOSFÈRIC­A A BARCELONA Alfred Rodríguez Picó @AlfredRPic­o @MarcSilves­tre7

La meteorolog­ia és una ciència inexacta, difícilmen­t al gust de tots. Tanmateix, el 2021 ens ha deixat esdevenime­nts màgics i de tots els colors. Després d’iniciar l’any, la borrasca Filomena va acumular més de 50 cm de neu a l’interior de la Península, quedant Madrid sepultada sota el focus mediàtic. A l’agost, la intensa onada de calor va batre rècords de temperatur­a amb els 47,4ºC a Montoro, Còrdova, destronant l’anterior marca de 46,9ºC el 2017. Al novembre, la borrasca Blas va assolir caracterís­tiques de “medicane” i va descarrega­r més de 600 litres a la serra Tramuntana en una sola setmana. I desembre, les nevades més abundants dels últims temps al Pirineu han culminat un any irregular i molt variat.

CATALUNYA

Compte enrere del 2021 amb un temps estable i monòton. El sol i la suau temperatur­a tornaran a ser els protago

Situació marítima en calma al litoral català, amb predomini de les àrees de marejol, generalitz­at també a la resta del Mediterran­i i a les Illes Balears. Més moviment a Galícia, amb mare

Meteoròleg

nistes del dia amb el permís de les boires de Lleida, on predominar­à l’ambient rúfol i fresc. Núvols escassos fins a la vigília de Reis, podran aprofitar per gaudir a l’aire lliure sense abrigar-se massa, les condicions seran excel·lents amb més de 15ºC a l’interior i el Pirineu i més de 20ºC a la costa. A partir de dimecres vinent, canvi de temps i retorn de l’ambient hivernal.

ESPANYA I EUROPA

Anticicló i estabilita­t abraçant gran part d’Europa i temps insegur restringit al nord del Regne Unit, països bàltics, Polònia i oest de Noruega. Temperatur­a francament agradable a tot el continent, avui 13ºC a Dublín i 14ºC a Viena. A Espanya, final d’any radiant amb cel blau i boires denses a les planes de la meseta i vall de l’Ebre. Ambient localment càlid per a les dates a zones com Múrcia i el sud de València, on els termòmetre­s s’enfilaran fins als 25ºC.

L’època més freda dels últims 2000 anys va ser entre el 1650 i el 1700, els hiverns a Europa eren molt llargs i rigorosos. El gran compositor britànic Henry Purcel va néixer el 1659 i va morir el 1695, així que els va viure i va patir en la seva totalitat. I així ho reflecteix la lletra de la cançó dedicada a l’hivern en la seva òpera “The fairy Queen” o “La Reina de les Fades”, comprovi-ho, val la pena.

Henry Purcell va passar fred

gassa i onades que assoliran els 3,5 metres d’altura. Forta maror al Cantàbric i al Golf de Cadis, també al nord de les Illes Canàries amb onades properes als 2 metres.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain