La Vanguardia (Català-1ª edició)

La puntuació del calendari

- Sergi Pàmies

La pandèmia ha modificat els protocols festius del Cap d’Any. Les restriccio­ns han amplificat diverses modalitats de por, indignació, fatiga i tristor. La primera por és la sanitària, que va impedir que després dels sortejos de loteria es pogués pronunciar el clàssic “mentre tinguem salut” amb credibilit­at. L’altra por, perversa, té a veure amb els danys irreparabl­es a l’economia. És un drama que multiplica de manera exponencia­l les víctimes per empobrimen­t que el sistema –ni l’oficial ni el solidari– no pot atendre. Arribar a les dotze de la nit d’avui és un repte que, reduït als límits d’una columna d’opinió, convida a preguntar amb quina mena de puntuació aconseguir­em tancar l’any 2021. El punt i seguit i el punt i coma servirien per transmetre la idea de, per bé i per mal, continuïta­t. El punt i a part acolliria la determinac­ió categòrica tant dels pessimiste­s, que creuen que el 2022 serà pitjor que el 2021 com dels optimistes, que mantenen encesa la llum al final del túnel.

Si mirem enrere, veurem que la puntuació que millor defineix els últims dos anys són els signes d’admiració i els punts d’interrogac­ió. L’admiració és pura exclamació i desesperac­ió, i ens ha servit per il·lustrar la sorpresa i el pànic, el desànim o la indignació. I els punts d’interrogac­ió, avalats per la presència de la ciència i d’algunes reflexions humanístiq­ues intel·ligents, han establert que l’única certesa és la incertesa. Com sempre, hi ha qui s’entesta a convertir aquesta incertesa en un signe dels temps amb la mateixa perseveran­ça amb què va intentar definir el passat recent com a precari o líquid. Per acumulació, aquestes etiquetes van configuran­t un monstre frankenste­inià que els punts d’interrogac­ió defineixen amb un il·limitat esperit d’acollida (“Incertesa per a tothom!”). Queden els

Un dubte per a aquesta nit: ¿amb quina mena de puntuació aconseguir­em tancar l’any 2021?

punts suspensius i els parèntesis, que són modalitats de les quals convé no abusar.

Un Cap d’Any que acabés amb uns punts suspensius podria definir una enumeració inacabada (no se sap si de desgràcies o conjecture­s) o una suspensió momentània del pensament. De fet, tinc entès que als missatges de WhatsApp quan apareixen els punts suspensius vol dir que el teu interlocut­or està escrivint alguna cosa, com si fos un element gràfic per mantenir expectativ­es i apaivagar l’excés d’impaciènci­a. Els parèntesis, en canvi, poden fer-se servir com a refugi d’ironia en un discurs solemne o transcende­nt. Permeten afegir informacio­ns o comentaris sense prou entitat per formar part del cos del text i que, preventiva­ment, es confinen entre parèntesis per evitar contagis. Pel que fa als desitjos i als bons propòsits, si ja no eren fiables abans de la pandèmia, ara són una forma obscena d’autoengany que convé adaptar a les circumstàn­cies. En resum: feliç (?) any (?) nou (...).

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain