La Vanguardia (Català-1ª edició)

Temporalit­at, atur i productivi­tat

- Josep Oliver Alonso

El BOE va publicar dijous el text d’una reforma laboral que pretén aportar rellevants, i definitive­s, solucions a problemes estructura­ls del mercat de treball, entre els quals el de la seva elevada temporalit­at. Centrant l’anàlisi en aquesta realitat, cal recordar que afecta més de quatre milions d’assalariat­s, amb prop d’un terç al sector públic o els seus voltants (15% del total en sanitat, 8% a l’administra­ció pública i més del 7% en educació) i altes aportacion­s de l’hostaleria (12%), comerç (11%) i indústria i construcci­ó (tots dos amb el 8%).

Aquesta distribuci­ó reflecteix taxes de temporalit­at (el quocient entre contractes temporals i totals) molt per sobre del 26% de mitjana en certs sectors, amb un màxim del 47% a l’agricultur­a i ramaderia i registres de prop d’un terç dels assalariat­s de l’hostaleria, la construcci­ó, les activitats sanitàries i els serveis socials i les activitats artístique­s i recreative­s. Uns valors que acaben reflectint-se en valors més elevats per als més joves (de més del 90% per als de 16 a 19 anys o del 69% per als de 20 a 25), les dones, els immigrants, determinad­es comunitats autònomes o ocupats amb baixa formació.

Com hem arribat a uns registres que més que dupliquen la mitjana de la UE? Perquè els últims trenta anys la temporalit­at ha format part essencial de l’augment de l’ocupació de certs sectors privats i, en evitar augments estructura­ls de despesa, del mantenimen­t de l’oferta en serveis públics.

L’exposició de motius del reial decret llei afirma que el seu objectiu és aturar aquesta alta temporalit­at i l’elevat atur que patim. Lloable desig, encara que difícil d’aconseguir: perquè la causalitat no va de les lleis a l’economia, sinó en sentit contrari. L’elevada temporalit­at i l’atur alt són el resultat d’un teixit productiu de diminutes empreses, baixos salaris i reduït valor afegit, que aporta molta ocupació temporal quan hi ha creixement (en la mitjana 19902020, la taxa de temporalit­at mitjana és del 30% dels

L’addicció de la nostra economia a l’ocupació de baixa qualitat des dels anys vuitanta és el problema de base

assalariat­s, amb màxims del 33/34% als anys 19952006) i que la destrueix en les crisis. Des dels anys vuitanta, baixa productivi­tat, alta temporalit­at, intensa creació de llocs de treball en l’expansió i fort augment de l’atur en la recessió, són cares d’un mateix políedre: el de l’addicció de la nostra economia a l’ocupació de baixa qualitat.

En aquest context, reduir dràsticame­nt la temporalit­at en pocs anys no sembla realista. Perquè, per bé o per mal, el funcioname­nt de l’economia i del seu mercat de treball remeten més al lent creixement del corall, amb hipertròfi­es impossible­s de corregir a curt termini, que al d’una pàgina en blanc sobre la qual escriure un nou futur.

I encara que el BOE hi pot ajudar, les nostres addiccions necessiten cures més severes. Però això són figues d’un altre paner.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain