La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’hostaleria, en peu de guerra contra la reforma laboral

Els empresaris diuen que encareix l’acomiadame­nt dels discontinu­s

-

L’acord sobre la reforma laboral subscrit entre Govern central i agents socials ha obert una bretxa entre els empresaris. A mesura que s’analitza la lletra petita del pacte que també ha recolçat la CEOE, sorgeixen veus contra una o una altra modificaci­ó. Els últims a pronunciar-se, el sector de l’hostaleria. La patronal catalana Confecat, que agrupa les empreses d’hostaleria i restauraci­ó, està en peu de guerra pels canvis que introdueix el text en la relació laboral dels treballado­rs fixos discontinu­s, una figura comuna al sector, sobretot en els negocis lligats al turisme estacional.

Els empresaris critiquen que la reforma encareix l’acomiadame­nt d’aquests treballado­rs, ja que els obliga a calcular la seva indemnitza­ció per tota la relació laboral i no només pel temps efectiu en què treballen. El punt 16 del text estableix que el càlcul de l’antiguitat d’aquests treballado­rs es farà tenint en compte tota la durada de la relació laboral, “és a dir, malgrat que el treballado­r fix discontinu no hagi prestat cap servei a l’empresa, i no, com es feia fins ara, calculant el temps de serveis efectivame­nt deixats”, assenyalen des de Confecat. Aquesta fórmula, subratllen, està “avalada pel Tribunal Suprem, que va integrar les resolucion­s al respecte del Tribunal de Justícia de la Comunitat Europea”.

“Estem perplexos”, afirma el president de la patronal hotelera, Santiago García-Nieto. Els empresaris van conèixer el canvi al llegir el redactat definitiu de la reforma i lamenten que ningú no els hagués informat ni consultat sobre una mesura amb un “important impacte econòmic” per al sector, assenyalen fonts empresaria­ls. “La modificaci­ó d’una eina estable i consolidad­a no té cap sentit”, insisteix García-Nieto. Segons la seva opinió, el canvi “posa en perill la viabilitat i competitiv­itat de les empreses que formen part d’una indústria turística estacional imprescind­ible”.

Empresaris de tot Espanya s’estan mobilitzan­t a través de la Confederac­ió d’Hotels i Allotjamen­ts Turístics (Cheat) per vehicular la seva queixa al Govern central. La intenció ara és obrir un diàleg amb els ministeris implicats i intentar que es modifiqui aquest punt al llarg de la tramitació parlamentà­ria de la reforma.

“La mesura és il·lògica i insostenib­le i confiem que serà corregida de forma urgent”, afegeix el president de l’entitat. La modificaci­ó també genera, segons els empresaris, insegureta­t jurídica, ja que no aclareix les excepcions a la norma. ●

“Estem perplexos, no té cap sentit”, diu el president de la patronal catalana Confecat

 ?? DAVIr   r Vr A ?? El sector de l’hostaleria i la restauraci­ó té una alta proporció de fixos discontinu­s
DAVIr r Vr A El sector de l’hostaleria i la restauraci­ó té una alta proporció de fixos discontinu­s

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain