La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un món més complex

- Jordi Juan Director

En el moment de deixar enrere el 2021 i encarar el nou any, el nostre ànim a La Vanguardia no és tant mirar cap enrere per fer balanç del que ha succeït, sinó mirar cap endavant per aventurar-nos a predir què és el que ens oferirà el futur. Per això hem preparat una edició especial sobre el món que ve amb els nostres prestigios­os periodiste­s que els són familiars per les seves contínues feines en les seves àrees respective­s. No es tracta de fer conjecture­s buides, sinó endinsar-nos en una societat cada vegada més complexa per la revolució digital i ecològica que estem vivint, a la qual s’hi afegeixen les crisis socials, polítiques i sanitàries que ens envolten. No tinc cap dubte que el món que ve el 2022 serà més complicat que el que hem viscut el 2021 però ho serà menys que el que viurem el 2023.

Per començar, el món virtual amb el seu metavers, cadena de blocs i actius encriptats experiment­arà un salt qualitatiu cap a una nova realitat desconegud­a, mentre tindrem el vell món real, que seguirà amb les seves grans desigualta­ts entre els diferents continents i amb els vergonyoso­s casos de refugiats que intenten fugir de la pobresa.

Així mateix, aquest nou any serà clau en la lluita contra l’escalfamen­t global, tant en l’aspecte sociològic per autoconvèn­cer la humanitat del greu problema que plana sobre el planeta, com en l’econòmic, perquè la transforma­ció ecològica serà molt més cara del que s’havia previst per als països, les empreses i les nostres butxaques. En l’àmbit geopolític, què més podem dir-los que no sàpiguen ja, amb les autocràcie­s com Rússia i la Xina intentant imposar el seu nou ordre mundial a les democràcie­s dels Estats Units i la UE, que arrossegue­n tota mena de crisis de representa­tivitat. Ucraïna i Taiwan poden ser focus d’un conflicte que no ens atrevim ni a imaginar. I per si tot això no fos prou, continuare­m amb la incertesa de la covid.

La dona i l’home del segle XXI han de començar a acostumar-se a una vida amb menys certeses i més fragilitat. No siguem apocalípti­cs, perquè no anem a un món pitjor però sí clarament a un de molt més complex.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain