La Vanguardia (Català-1ª edició)

Sud-àfrica creu superat el pic de l’òmicron i elimina els tocs de queda

- JOHANNESBU­RG Agències

El Govern de Sud-àfrica va afirmar dijous que “tots els indicadors” apunten que el país “podria haver deixat enrere” el pic de la seva onada de contagis de la variant òmicron i va anunciar que eliminarà el toc de queda per primera vegada des del començamen­t de la pandèmia de covid. La nació més industrial­itzada de l’Àfrica va ser la primera en detectar la nova variant del virus. “El Ministeri de Salut ha registrat un 29,7 % de descens en el nombre de nous casos detectats en la setmana que va acabar el 25 de desembre (en comparació amb l’anterior)”, va destacar la cartera de la Presidènci­a.

“Encara que la variant òmicron és altament transmissi­ble, hi ha hagut taxes més baixes d’hospitalit­zació que en les onades prèvies”, va remarcar també l’Executiu. Per aquesta raó, Sud-àfrica no va veure la necessitat d’endurir les seves restriccio­ns en cap moment durant aquesta quarta gran onada d’infeccions, malgrat els nivells rècord de contagis.

L’eliminació del toc de queda, vigent des de març del 2020 i que actualment s’aplicava entre la mitjanit i les 4 h, era una mesura molt reclamada a les portes de les celebracio­ns de Cap d’Any.

També es van ampliar els aforaments i es van suprimir les limitacion­s als horaris de venda d’alcohol. Sí que es mantindrà l’obligatori­etat d’utilitzar mascareta.

Alguns experts creuen que és una decisió prematura. Amb una mica més de 3,4 milions de casos acumulats i unes 91.000 morts, Sud-àfrica és l’epicentre de la pandèmia de covid al continent africà. La taxa de vacunació encara és baixa i només prop del 27% de la població té la pauta completa. El país va reportar 125 morts dijous, la xifra més alta des del descobrime­nt de l’òmicron. ●

El Govern remarca que si bé la variant és més contagiosa, hi ha hagut menys ingressos que en onades prèvies

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain