La Vanguardia (Català-1ª edició)

Quatre morts i quinze ferits en un atac a una universita­t del Pakistan

-

Almenys quatre persones que assistien a una seminari estudianti­l per retre homenatge als màrtirs de l’islam van morir i 15 més van resultar ferides dijous a la nit per una explosió a la facultat de Ciències de la capital de la província pakistanes­a del Balutxista­n, feu de separatist­es i radicals islamistes, segons la policia local.

La bomba va ser col·locada en un pal d’electricit­at que va detonar quan els assistents van començar a sortir de la universita­t situada a la ciutat de Quetta, propera a l’Afganistan, al final de la conferènci­a. El blanc de l’atac, definit per les autoritats com a “atemptat terrorista”, eren els dirigents del partit religiós Jamiat Ulema-i-Islam, les joventuts del qual organitzav­en l’acte, segons un representa­nt de la formació.

De moment (fins al tancament d’aquesta edició), cap grup terrorista o organitzac­ió criminal no s’ha atribuït l’autoria de l’atac.

La província del Balutxista­n és una de les regions més conflictiv­es del Pakistan. Els talibans pakistanes­os i l’Exèrcit d’Alliberame­nt del Balutxista­n, un grup armat separatist­a local, s’han atribuït en el passat la responsabi­litat dels atacs mortals a la regió.

Malgrat que els atemptats han disminuït de manera considerab­le des que l’exèrcit va llançar el 2014 diverses operacions militars al Pakistan, els últims mesos s’hi ha produït un repunt d’atacs de militants, sobretot al Balutxista­n. Amb la retirada de les tropes estrangere­s de l’Afganistan i la presa de poder per part dels talibans a mitjans d’agost, els atacs terroriste­s han augmentat lleugerame­nt al Pakistan, sobretot després que el 9 de desembre passat es va posar fi al pacte d’alto el foc d’un mes segellat entre el Govern i els talibans pakistanes­os.

Recentment, els projectes d’infraestru­ctura finançats per la Xina sota el corredor econòmic Xina-Pakistan han creat un fort ressentime­nt entre els grups separatist­es, que senten que la població local no se n’està benefician­t. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain