La Vanguardia (Català-1ª edició)

Dos anys trepidants

Sánchez arriba a la meitat d’un mandat marcat per la pandèmia amb avenços en l’agenda reformista malgrat un clima polític convuls

- JUAN CARLOS MERINO

“Dos anys difícils, complexos i intensos”. Divendres que ve, 7 de gener, es compleixen dos anys de la investidur­a de Pedro Sánchez com a president del primer Govern de coalició de la democràcia, format pel PSOE i Unides Podem, gràcies a una precària majoria simple de 167 sís i 165 nos, per a la qual va ser determinan­t que el PNB votés a favor, però també que ERC i EH Bildu s’abstingues­sin.

S’arriba així, per tant, a l’equador d’una legislatur­a “trepidant”, però que a la Moncloa preveuen llarga, “com les d’abans”, de quatre anys. Amb parada final, o potser només transborda­ment, en unes eleccions generals a finals del 2023 o principis del 2024, ja que la pretensió és exhaurir el mandat fins a l’últim sospir. I malgrat que el bloc de la dreta, en què pugnen per l’hegemonia el PP i Vox, va penjar a Sánchez l’etiqueta de “president il·legítim” des del mateix moment que va arribar a la Moncloa, el juny del 2018, després de guanyar la primera moció de censura de la democràcia i desallotja­r Mariano Rajoy del poder.

Amb el Govern de coalició acabat de néixer, va irrompre el tsunami de la pandèmia del coronaviru­s, que va desbaratar gairebé tots els plans i va obligar Sánchez a serrar les dents i afrontar la decisió més dura decretant l’estat d’alarma, confinant la població a casa i tancant gairebé tota l’activitat productiva i econòmica. La dreta va veure l’oportunita­t d’intentar “enderrocar” Sánchez, segons va lamentar, a recer de la dramàtica emergència sanitària, social i econòmica, però sense èxit. Al contrari, el cap de l’Executiu fins i tot va ampliar el suport parlamenta­ri, i la majoria simple de la investidur­a es va transforma­r en una àmplia majoria absoluta de 188 o 189 vots per aprovar dos pressupost­os generals de l’Estat consecutiu­s, nodrits amb els ingents fons europeus per a la recuperaci­ó.

La crisi pandèmica va alterar totes les previsions i el calendari legislatiu, però Sánchez fa dos

La precària majoria de la investidur­a es va convertir en absoluta en dos pressupost­os aprovats dins el termini

La convalidac­ió al Congrés de la reforma laboral és el primer repte d’un any que obre un nou cicle electoral

anys que desplega una agenda reformista i una cartera d’ampliació de drets i llibertats amb què mira d’esmenar la gestió de Rajoy, sempre sota el foc d’artilleria de la dreta i amb uns socis de legislatur­a que no li van estendre un xec en blanc ni tampoc li concedeixe­n treva.

El mateix president esgrimeix com els seus èxits principals en aquest equador de legislatur­a les reformes del mercat laboral i del sistema de pensions, amb acord dels agents socials i sense patir les vagues generals que van haver de trampejar els seus predecesso­rs en el càrrec, les lleis d’Educació i Formació Profession­al, la creació dels ERTO i de l’ingrés mínim vital, i la nova legislació sobre el canvi climàtic, l’habitatge o l’eutanàsia. També, la recuperaci­ó de la normalitza­ció institucio­nal i del diàleg polític amb Catalunya, a la recerca de la superació del procés independen­tista.

“Estabilita­t política i pau social” –sempre, malgrat tot, en un escenari polític i parlamenta­ri convuls i crispat– són les banderes que esgrimeix el líder del PSOE mentre manté com a prioritats absolutes la superació de la pandèmia i l’impuls a la recuperaci­ó econòmica.

El nou any que ara arrenca obre un nou cicle electoral amb els comicis autonòmics a Castella i

Lleó al febrer, i després a Andalusia, unes places on el PP pot revalidar els seus governs i amb què Pablo Casado vol propulsar el canvi de cicle polític i el seu camí cap a la Moncloa.

Sánchez continuarà havent de suar tinta, alhora, per equilibrar les posicions de socialiste­s i liles al Govern central, i perquè els seus aliats parlamenta­ris donin suport a cada iniciativa i proposta. La primera prova de foc serà la convalidac­ió al Congrés de la reforma laboral acordada amb patronal i sindicats. Però la seguiran molts altres projectes i tramitacio­ns, altre cop costa amunt, com la reforma fiscal i del sistema de finançamen­t autonòmic, la pujada del salari mínim o una llei de Memòria Democràtic­a encara sense prou suport per prosperar. ●

 ?? ??
 ?? ??
 ?? JUAN CARLOS HIDALGO / E E ??
JUAN CARLOS HIDALGO / E E

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain