La Vanguardia (Català-1ª edició)

La batalla de Casado: l’ economia

El líder del PP se la juga a les urnes a Castella i Lleó i Andalusia

- CARMEN DEL RIEGO

Els dos últims anys no han estat fàcils per al PP. Ni tan sols aquest últim, quan al calendari previst per Pablo Casado per consolidar el lideratge, la data de l’1 al 3 d’octubre estava marcat en negreta. El congrés de València havia de ser l’inici del camí cap a la Moncloa, però al final es va convertir en una confrontac­ió de protagonis­mes, després que la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, fes tot el possible perquè almenys semblés que volia desafiar el lideratge del seu cap i mentor. El desgast intern va fer retrocedir unes quantes caselles el president popular en la cursa a la Moncloa.

Un cop resoltes, com semblen, les lluites internes, per bé que el congrés del PP de Madrid no s’ha celebrat, Casado ja té en què ocupar l’any 2022, amb dues cites electorals, una de les quals no prevista, que el tindrà ocupat durant almenys sis mesos –la de Castella i Lleó, que inesperada­ment ha convocat Alfonso Fernández Mañueco per al 13 de febrer–, i les andaluses, que toquen aquest any, siguin al juny o a l’octubre, com ha avançat el seu president, Juanma Moreno.

Pablo Casado pot aprofitar aquests dos esdevenime­nts per consolidar definitiva­ment el lideratge i confirmar el que vaticinen majoritàri­ament les enquestes, que és el favorit per ocupar la Moncloa després dels pròxims comicis. És un regal, doncs, que tot i això pot estar enverinat, perquè un revés en alguna d’aquestes dues comunitats, on el PP governa, podria tornar a qüestionar el seu lideratge i la seva capacitat per portar el PP a un triomf electoral.

Aquest any Pablo Casado ha de convèncer els seus votants, i té dues cites electorals per aconseguir-ho. I s’hi dedicarà. El PP s’ha trobat amb una aliada amb qui no comptava, l’economia, que és, a parer del partit, el que pitjor li anirà al Govern de Pedro Sánchez, alhora que ho considera una qüestió en què el PP creu que treu avantatge al PSOE, i on continua tenint el crèdit que ha guanyat amb la seva gestió quan era al Govern central, on ha afrontat crisis anteriors.

Amb la vista posada en la inflació, el preu de la llum i les revisions a la baixa dels indicadors econòmics, Pablo Casado torna a estar convençut que és l’economia, com va passar amb José María Aznar i amb Mariano Rajoy, el que marcarà la diferència entre el PP i el PSOE en unes pròximes eleccions generals. Ja l’hi va dir Rajoy durant la presentaci­ó del seu últim llibre: “És l’economia”, reproduint la frase que es va fer famosa a la campanya electoral en què Bill Clinton va guanyar les eleccions. És l’economia, pensen en el PP, sobretot en una situació tan canviant com la que ha provocat la covid.

I, en aquest apartat, Pablo Casado no descuidarà cap altre punt que en principi semblava

El PP tracta de centrar el debat en la crisi perquè creu que en aquest terreny guanya al PSOE

Un triomf a Castella i Lleó consolidar­ia el seu lideratge al davant d’Ayuso, que no seria l’única que guanya

que proporcion­ava més fortalesa al Govern central i on tindria avantatge sobre el PP, però que ara es pot girar en contra seu, segons els populars: les qüestions socials, amb les conseqüènc­ies de la pandèmia, que deixa fortes seqüeles a les capes més desfavorid­es de la població.

Però encara que Casado només vulgui mirar al PSOE, té un altre adversari a batre: Vox, l’únic partit que pot fer que les seves aspiracion­s no es converteix­in en realitat, i que li podria provocar més d’un maldecap no tant en la qüestió econòmica, sinó en altres qüestions en què els dos partits competeixe­n amb duresa: la defensa de la sobirania nacional i la unitat territoria­l d’Espanya... Les eleccions diran quin missatge cala més. ●

 ?? ARE  / E E ??
ARE / E E
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain