La Vanguardia (Català-1ª edició)

Una oportunita­t de consolidar-se

Abascal té expectativ­es de créixer però el seu projecte pot ser lesiu per a la dreta

-

Santiago Abascal somiava i, de fet, va provar de forçar unes eleccions anticipade­s a Andalusia per a aquest 2022 que comença. El seu objectiu era ferse no necessari, sinó imprescind­ible per al PP i alliçonar així els populars, a qui ha deixat a l’estacada amb el projecte de pressupost­os a Andalusia, en un intent de forçar la convocatòr­ia electoral, i a l’Ajuntament de Madrid, on l’alcalde i portaveu del PP, José Luís Martínez Almeida, ha hagut de recórrer a l’esquerra per aprovar el projecte econòmic. A Andalusia, Moreno s’ha quedat sense pressupost­os, però no convocarà eleccions. Vox només ha pactat el pressupost amb Isabel Díaz Ayuso, a la Comunitat de Madrid.

En aquest escenari, Alfonso Fernández Mañueco va convocar eleccions per al 13 de febrer a Castella i Lleó i allà s’obre l’oportunita­t que Abascal esperava per demostrar que el seu projecte, que semblava estancat a les enquestes, es consolida com a aliat o alternativ­a al PP. El 2019 no va aconseguir entrar a les Corts de Castella i Lleó. Amb un resultat favorable deixaria clar que ha vingut per quedar-se i que el PP pot somiar amb la unitat del centredret­a però que al seu flanc més extrem no aconseguei­x rescatar una part del seu electorat.

Vox exercirà la seva capacitat de pressió davant l’esquerra, com van demostrar les dues sentències del Tribunal Constituci­onal contra els estats d’alarma presentats pel partit d’Abascal i també davant el PP: li vendrà car el suport, més si es tracta d’unes eleccions generals.

L’únic perill que corre el partit de Santiago Abascal, si li van bé les eleccions a Castella i Lleó i a Andalusia, és morir d’èxit i fer caure un d’aquells dos governs o impedir que governin bé davant una eventual aliança de l’esquerra o provocant una repetició electoral.

L’any 2022 es converteix així en un any decisiu per a Vox, al límit del precipici. ●

 ?? JESÚS HELLÍN / EP ??
JESÚS HELLÍN / EP

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain