La Vanguardia (Català-1ª edició)

Quan es va trencar la pau lingüístic­a?

Els sondejos dels anys vuitanta revelen el rebuig a una educació “només en català” però no al fet que predomini a l’escola

-

Menys d’un 20% dels catalans donaven suport fa dues dècades a la lliure elecció de la llengua a les escoles

Gairebé un 70% dels votants nacionalis­tes rebutjaven el 1986 un ensenyamen­t només en llengua catalana

Un 80% dels electors populars pensaven que a Catalunya els funcionari­s havien de conèixer el català

Les discrepànc­ies en la societat catalana ratifiquen que no hi ha una alternativ­a millor al model d’immersió

Al principi va ser la concòrdia. I la millor prova és l’aprovació, sense cap vot en contra, de la llei de Normalitza­ció Lingüístic­a pel Parlament de Catalunya l’abril del 1983. El model d’immersió lingüístic­a, basat en l’ús del català com a llengua vehicular a les aules, va néixer amb un suport inèdit: el de tot l’arc parlamenta­ri. Ara bé, el consens polític sobre aquest model es corresponi­a amb un suport social idèntic?

Sembla que la resposta depenia del fet que posar-la en pràctica no conduís a un ensenyamen­t monolingüe. Els sondejos del CIS ho deixaven molt clar: entre un 75% i un 80% dels consultats rebutjaven que a les escoles públiques de Catalunya l’ensenyamen­t fos “únicament en català”. I només un 17% (el 1984) i un 23% (el 1986) volien una escola monolingüe.

El més significat­iu del cas és que fins i tot entre l’electorat nacionalis­ta era majoritari el rebuig d’una escola “només en català”. Gairebé un 70% dels votants de CiU o d’Esquerra estava en contra de la possibilit­at que les classes s’impartissi­n únicament en llengua catalana. Això sí, el rebuig global d’un model monolingüe a l’escola coexistia amb una acceptació transversa­l i plena de la preeminènc­ia del català com la llengua pròpia del país.

Per exemple, més d’un 77% dels consultats es mostraven d’acord que “per ser funcionari a Catalunya s’ha d’exigir el coneixemen­t de la llengua catalana”, per menys d’un 19% que rebutjaven aquest requisit. I, novament, el més significat­iu en aquest cas era l’elevat suport que tenia aquesta exigència entre els electors de tots els partits. És a dir, no només hi estaven a favor gairebé un 90% dels votants de CiU o d’ERC, sinó més d’un 80% dels del Partit Popular i un 75% dels del PSC.

Les coses van començar a canviar la dècada dels noranta. D’una banda, el nacionalis­me català no va dubtar a proclamar que calia “anar més lluny” (i aquest era el seu eslògan electoral). D’altra banda, el centredret­a espanyol tampoc no va dubtar a explotar el recel que generava a la resta d’Espanya la presència pública del català. Un exemple: fins a un 35% dels espanyols rebutjaven que aquest idioma fos llengua oficial als Jocs Olímpics de Barcelona 1992. I el resultat d’aquesta deriva va ser que uns i d’altres van convertir el combat partidista en una pugna identitàri­a i van arrossegar bona part de la societat catalana (i també de l’espanyola) a aquell conflictiu escenari.

L’últim sondeig del CIS sobre l’ús del català va mostrar, el 1996, el desgast del consens social sobre el model d’immersió a l’escola i el risc de fractura identitàri­a. Tot i això, la divisió de la societat catalana sobre les seves preferènci­es lingüístiq­ues no posava en qüestió la preeminènc­ia del català a l’escola. I tampoc no dibuixava cap altra alternativ­a millor a la immersió.

Per començar, menys d’un 7% apostaven per una docència “bàsicament en castellà”, amb el “català com a assignatur­a obligatòri­a”. Fins i tot entre els votants populars només un 17% s’inclinaven per aquesta fórmula. I l’altra alternativ­a al model vigent: la “lliure elecció” de l’ensenyamen­t “bàsicament en català o en castellà” concitava el suport de menys d’un 20% dels consultats (i ni tan sols d’una majoria dels electors del PP: només un 33%).

Les alternativ­es majoritàri­es eren dues. La primera, que l’ensenyamen­t fos “sempre bàsicament en català” i “el castellà una assignatur­a obligatòri­a”, que tenia el suport d’un 35% dels ciutadans. Això sí, mentre que un 60% de l’electorat nacionalis­ta donava suport a aquest model semblant al vigent, el suport entre els votants d’esquerres queia per sota d’un 30% (i a un 11% entre els del PP).

La segona alternativ­a (“algunes assignatur­es en català i d’altres en castellà”) encara tenia més suport, un 37%, i era la més avalada entre els votants dels partits estatals, amb una taxa semblant entre l’electorat popular i encara més alta entre el socialista (gairebé un 47%). Tot i això, registrava dues pegues. Tenia un suport molt baix entre els votants nacionalis­tes (un 24% en el cas de CiU) i no aclaria la magnitud que havia de tenir la presència del català a l’escola i, per tant, com afectaria el model d’immersió.

La resposta, més de dues dècades després, l’ofereix un sondeig recollit per aquest diari que ratifica la preeminènc­ia de la llengua catalana a les escoles de Catalunya, per bé que en el context de la irrupció d’un tercer idioma: l’anglès. En aquest escenari, les preferènci­es en el repartimen­t d’hores lectives donen els següents percentatg­es: 47% per al català, 26% per al castellà i 19% per a l’anglès. I tot i que les proporcion­s canvien segons el vot de l’entrevista­t, no varien d’una manera insalvable: l’elector independen­tista defensa un 20% de castellà, i el de la dreta estatal, un 30% de català. ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain