La Vanguardia (Català-1ª edició)

La incògnita Moreno Bonilla

El president de la Junta, favorit a les enquestes però sense garanties de governar Andalusia

- Sevilla

El poder és un atribut agredolç. Permet decidir sobre la vida dels altres però, alhora, en les democràcie­s depèn de l’acceptació (crítica) dels altres. El futur del president de la Junta, Juan Manuel Moreno Bonilla (PP), bascula entre les dues situacions. És qui decidirà la data de l’avançament electoral a Andalusia –una prerrogati­va absolutist­a– però serà sense saber amb seguretat si la situació amb les urnes li permetrà continuar governant la gran autonomia del sud. Totes les enquestes el situen com a favorit a revalidar el càrrec, però el camí de l’èxit no és clar. La seva consolidac­ió al Quirinale de San Telmo –aconseguid­a durant els tres últims anys– produeix, com els somnis de Goya, monstres. Miratges.

Potser el més evident és l’autosufici­ència: el president de la Junta no governa sol –sense l’aliança amb Cs i Vox no hauria estat investit mai– però la mecànica de la legislatur­a, marcada fins fa uns mesos pel suport del partit d’Abascal i l’enfonsamen­t dels seus socis taronges alimenta aquesta falsa impressió. En segon lloc hi ha la incògnita sobre com pot influir en els resultats el creixent malestar social, que s’estén a molts col·lectius –vegeu els aldarulls d’aquest any a Linares i Cadis–. En tercer lloc hi ha l’evolució de la sisena onada de la pandèmia, que coincideix amb l’arrencada de la batalla electoral.

Les eleccions de Castella i Lleó, fixades el 13 de febrer, seran la primera prova per mesurar la direcció del vent i, en cert sentit, poden llegir-se com un missatge de Génova per pressionar San Telmo. No desfaran, però, el nus andalús: el PP podrà consolidar en solitari la majoria obtinguda gràcies a l’aliança amb Cs i Vox? L’anàlisi de l’evolució electoral del partit conservado­r a Andalusia fa créixer les esperances, però refreda l’entusiasme dels més optimistes. L’últim sondeig de la Junta, fet públic aquesta setmana, atorga al PP un percentatg­e electoral d’un 35%, 14 punts superior al del 2018 (20,7%).

Sembla una dada excel·lent, però n’hi ha prou amb contextual­itzar-la amb els registres anteriors –la sèrie comença el 1982– per adonar-se que Moreno Bonilla està governant amb el suport més baix en quaranta anys i exclusivam­ent per la coincidènc­ia de dos factors: ser, malgrat els seus discrets resultats, el candidat primus inter pares de les tres dretes i rebre el suport de les altres dues. L’estimació de vot de la Junta, que sobrevalor­a Cs per no fer la sensació de partida guanyada i evitar així la mobilitzac­ió de l’electorat d’esquerres, no concedeix a PP i Cs (ja es presentin en una llista única o per separat) més d’un 40,6% dels vots. Una xifra inferior a la suma (de moment improbable) de les esquerres, que assolirien (en cas de superar la fragmentac­ió en quatre candidatur­es) un 42,8%. Lluny de la majoria necessària.

Segons aquestes càbales, Moreno Bonilla necessitar­ia Vox per tornar a ser investit encara que Ciutadans conservés cinc dels vint-i-un diputats que té a la cambra legislativ­a. La dependènci­a dels d’Abascal, que volen entrar a San Telmo, no és conjuntura­l, sinó estructura­l. El problema de fons de Moreno Bonilla no és l’últim terra electoral cert a partir del qual es presentarà a les eleccions, establert en la segona volta de les generals en un 20,8%. La seva incertesa és que, encara que des d’aleshores les seves expectativ­es siguin millors, en bona part pel transvasam­ent de vots taronges, que és notable però no integral, la seva quota electoral continua per sota del sostre del PP al sud, aconseguit en les autonòmiqu­es del 2012 amb un 41%.

Ara fa deu anys Javier Arenas no va poder governar per un acord entre el PSOE (39,9%) i IU (11,5%), que van articular una majoria alternativ­a deu punts superior (51,4%). Què passaria ara? Doncs que els vots d’esquerres – segons San Telmo– sumarien un 42,8%. Lleument per sobre de la majoria d’Arenas i de la suma de PP-Cs. L’àrbitre de la situació tornaria a ser Vox, el 10,9% dels quals inclinaria la balança. Un pacte blau i verd restaria llibertat al PP en relació amb la situació actual. Per això el president de la Junta busca amb urgència vots – directes o indirectes (desmobilit­zació)– als graners de l’esquerra més moderada mitjançant una competènci­a agressiva (però circumscri­ta en el temps) amb Vox. Si no sedueix en sis mesos els electors que li són sociològic­ament aliens, la seva sort política quedarà, sense cap més remei, en mans dels de Santiago Abascal. ●

Moreno Bonilla necessitar­ia Vox per ser investit encara que Cs conservés 5 dels 21 diputats

 ?? JULIO MUÑOZ / EFE ?? Moreno Bonilla durant la presentaci­ó dels pressupost­os andalusos, de l’aprovació dels quals Vox es va despenjar
JULIO MUÑOZ / EFE Moreno Bonilla durant la presentaci­ó dels pressupost­os andalusos, de l’aprovació dels quals Vox es va despenjar

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain