La Vanguardia (Català-1ª edició)

Feliç any passat

- Llucia Ramis

Ens hi fixàrem la Nit de Nadal, en anar a l’església de Sant Pere, a Sencelles, per escoltar el Cant de la Sibil·la. Al campanar, unes lletres lluminoses desitjaven “Bones festes” i “Feliç 2021”. Feliç 2021, quan tot just faltava una setmana perquè començàs el 2022? Que estrany. És que s’havien despistat? O és que per Sencelles no passen els anys? El poble té fama de sostenible, per ventura han reciclat la il·luminació nadalenca sense actualitza­r-la. O potser varen perdre l’escala i no han pogut canviar-la. O potser li tenen tanta por al 2022 que s’estimen més el mal conegut.

Perquè la veritat és que l’any que acabà abans-d’ahir prometia molt, però ha estat força turbulent: a escala econòmica, mundial i abstracta, sí, però també en l’aspecte personal de molta gent del meu entorn. Per sort, per a d’altres ha significat el començamen­t d’alguna cosa més que de la dècada, i ha suposat un reinici necessari. Sigui com sigui, si s’han de reeditar els feliços anys vint, s’estan fent esperar.

En anglès, 2022 es pronuncia “twenty-twenty two”, que sona com “twenty-twenty too” (2020 també). I dubto que algú vulgui repetir el 2020. De manera que una raó podria ser que els sencellers pensin allò de “val més boig conegut que savi per conèixer”, i es resistesqu­in a avançar el calendari. O potser consideren que al pobre any passat cal donar-li una nova oportunita­t perquè no li guardem rancúnia ni ens porti mals records.

Hi ha la possibilit­at que Sencelles sigui el Punxsutawn­ey mallorquí, i que hi visquin i revisquin, no el dia de la marmota, sinó el mateix any en bucle, una vegada rere altra. O tal volta han optat per celebrar l’Any Nou xinès, l’any del Tigre, que començarà l’1 de febrer. No he vist tigres a Sencelles, però sí cabres, moixos, cans, indiots, oques, galls i gallines, llimoners, i centenars d’avions que travessen el cel (en alguns moments del dia, un cada minut, i el soroll dels seus motors fa nosa al cant dels ocells).

Una altra teoria és que al poble celebrin les coses fins al final. Aleshores hauran canviat l’1 de la il·luminació per un 2 quan faltaven pocs minuts perquè tocassin les dotze la nit de Cap d’Any. Per què haurien de voler un feliç any futur quan poden desitjar un feliç present? Al capdavall, això de “bon any” val per a cadascun dels seus dies. ●

L’any que acabà abans-d’ahir prometia molt, però ha estat força turbulent

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain