La Vanguardia (Català-1ª edició)

Al gener, aules segures

- Quique Bassat Pediatre i epidemiòle­g. Investigad­or Icrea a ISGlobal

Des que va començar la pandèmia, i cada vegada que els nens s’han de reincorpor­ar a les classes, es desencaden­en mil tempestes que qüestionen la seguretat d’una escolaritz­ació presencial. És veritat que el desembre del 2021 hem vist múltiples brots a les escoles, alguns amb una àmplia afectació. Ha estat un fenomen que no havia passat en onades prèvies, on fins ara aproximada­ment un 75% dels casos índex detectats no donaven lloc a cap infecció secundària i les cadenes de transmissi­ó, quan n’hi havia, eren molt curtes i autolimita­des. Els xats de WhatsApp dels pares dels alumnes treien fum, i es va estendre la percepció que les escoles havien deixat de ser entorns segurs.

Donar-ne la culpa a l’òmicron seria l’opció més fàcil, però l’augment de casos en nens de menys de 12 anys va començar quan la delta era la variant predominan­t. La meva sensació és que, després d’un any i mig d’escolaritz­ació sota regles estrictes, hi va haver una relaxació en tots els fronts que va facilitar la transmissi­ó que havíem aconseguit evitar d’una manera més que efectiva.

D’una banda, el rigor amb què se seguien les mesures bàsiques de contenció a les escoles (ús de mascaretes, distància física, ventilació...) va anar decaient i, de l’altra, i crec que molt més determinan­t, els pares ens vam relaxar a l’hora d’impedir que nens amb símptomes anessin a classe, cosa que va facilitar l’entrada de molts virus a les aules. Si al setembre la majoria dels virus respirator­is que van afectar els nens van ser els que eren habituals abans de la pandèmia, l’arribada de la sisena onada va multiplica­r les possibilit­ats que nens

Els pares ens hem relaxat a l’hora d’impedir que nens amb símptomes vagin a classe

simptomàti­cs tinguessin, de fet, covid. Lliçó: mentre la incidència continuï disparada, continua sent fonamental el seguiment rigorós de les mesures de prevenció, i sobretot evitar que els nens amb símptomes (febre, mocs, mal de coll o tos) surtin de casa, almenys fins que es demostri que no tenen covid. Aquestes regles s’hauran de respectar escrupolos­ament al gener, quan reobrin les escoles.

L’arribada de l’òmicron ha implicat una expansió de la transmissi­ó sense precedents. La percepció de baix risc ha canviat el paradigma de com afrontem la pandèmia, i s’han prioritzat les mesures que afavoreixe­n la reincorpor­ació laboral i l’economia. Només així s’entenen les reduccions en la durada de l’aïllament en els casos positius o del confinamen­t dels contactes. Em semblaria incongruen­t i incomprens­ible que s’advoqués pel tancament de les escoles mentre es promulga que la resta de la societat normalitzi les seves activitats al màxim. Qui es quedaria a casa a cuidar els nens?

Si la situació no empitjora de manera molt més dramàtica, les escoles haurien de reobrir puntualmen­t i sense excepcions. Serà important reforçar la pedagogia sobre els protocols ja existents de prevenció, així com refrescar la memòria als pares sobre en quines situacions és aconsellab­le que els nens no vagin a classe. No seria forassenya­t plantejar que només els positius confirmats es confinin a casa i que els contactes estrets, si són asimptomàt­ics, puguin continuar anant a classe sense que s’hagi de confinar tot el grup bombolla. Si a això hi sumem l’impacte positiu que tindrà la vacunació d’aquest grup, ens podrem tornar a sentir orgullosos de la nostra aposta decidida per una educació presencial al 100%.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain