La Vanguardia (Català-1ª edició)

Em convé posar-me la tercera dosi?

L’allau de dades sobre la variant òmicron i sobre les prestacion­s de les vacunes crea dubtes en alguns ciutadans

-

Les persones dels grups d’edat de 40 a 59 anys que aquests dies poden demanar hora per rebre la tercera dosi de la vacuna contra la covid es poden sentir desconcert­ades per l’allau d’informació que els arriba sobre la variant òmicron, sobre les prestacion­s de les vacunes i sobre la complexita­t del sistema immunitari. Algunes tenen dubtes sobre la conveniènc­ia de posar-se ara la tercera dosi després d’haver-se posat les dues primeres sense dubtar-ho quan els les van oferir, segons ha pogut comprovar aquest periodista a partir de les consultes que ha rebut els últims dies. Les seves preocupaci­ons es resumeixen en sis preguntes.

Em c n" a tercera ' si$ Amb el nivell de circulació del coronaviru­s que tenim en aquest moment a Espanya, i que continuare­m tenint les pròximes setmanes, una gran part de les persones que no s’hagin vacunat o contagiat fa poc contrauran la covid. Així doncs, la pregunta “Em convé la tercera dosi?” equival a la pregunta “Què prefereixo: vacunar-me o contagiar-me?”.

Si em contagio, m’hauré d’aïllar almenys set dies, correré el risc d’infectar altres persones i no sé si la infecció em causarà alguna complicaci­ó greu o alguna seqüela persistent. Si em vacuno, puc esperar tenir molèsties l’endemà, però evitaré tots aquests altres problemes.

I una qüestió pràctica que algunes persones valoren. Si em vacuno, tindré el certificat digital covid en regla. Si em contagio, encara no sé què passarà amb el certificat covid: es reconeixer­an com a vàlids tests de diagnòstic fets a casa?; podré viatjar a llocs que exigeixin la pauta de vacunació amb tres dosis?; quant temps hauré d’esperar després per poder vacunar-me i regularitz­ar la meva situació?

Si micr n s men s gre ! ■ em c n" "ac nar#me ig a # ment$

Les primeres dades de gravetat de la variant òmicron són esperançad­ores: sembla que el risc d’hospitalit­zació és aproximada­ment la meitat que amb la variant delta. Però són dades preliminar­s amb un marge ampli d’incertesa. Falta confirmar quant es redueix el risc de covid greu amb l’òmicron respecte a les variants anteriors. I falta aclarir en quins col·lectius es concentra aquest risc.

És possible que les pròximes setmanes, quan tinguem més dades, l’òmicron sigui un be amb pell de llop i que les persones adultes sanes tinguin un risc insignific­ant de patir complicaci­ons greus per la nova variant si ja s’han vacunat amb dues dosis. Però en aquest moment les persones a qui s’ofereix la tercera dosi a Espanya no tenen manera de saber quin és el seu risc de patir complicaci­ons greus o seqüeles persistent­s si contreuen la variant òmicron.

Si a %r tecci& 'e a tercera ' si ' ra % c! ( in sentit t "ac nar#me$

Les dades del Regne Unit indiquen que la protecció d’una tercera dosi de Pfizer davant el contagi decau al cap de deu setmanes. Amb Moderna la protecció davant el contagi dura més -encara no se sap quant–, tot i que difícilmen­t es mantindrà a llarg termini, ja que el nivell d’anticossos neutralitz­ants s’eleva després de la vacunació i a continuaci­ó es redueix amb el temps. Però la protecció davant les complicaci­ons greus de la covid que s’aconseguei­x amb les vacunes es manté a més llarg termini, segons han demostrat noves dades de Sudàfrica conegudes aquesta setmana.

En qualsevol cas, el principal benefici de vacunar-se ara és evitar la infecció durant l’onada actual, que és quan el risc de contagi és extrem. D’aquí tres mesos la sisena onada ja haurà remès i serà poc rellevant si la protecció que ofereixen les vacunes davant el contagi s’ha reduït, perquè en aquell moment el risc de contagiar-nos hauria de ser molt baix.

)a 'ria m s ( e em c ntagi s %er tenir m s imm nitat$

La qualitat de la resposta immunitàri­a depèn d’una infinitat de variables. Varia segons cada persona, segons cada vacuna, segons cada variant, segons les circumstàn­cies d’exposició al virus, fins i tot segons com hàgim dormit... És possible que en alguns casos la infecció amb la variant òmicron provoqui una resposta immunitàri­a millor contra la mateixa òmicron que les vacunes actuals, que estan basades en la variant original de Wuhan.

Però, si l’objectiu d’adquirir una bona immunitat és evitar contagiar-se i emmalaltir, dir “Vull contagiar-me per tenir més immunitat” equival a dir “Vull contagiar-me per no contagiar-me”, cosa que és un argument absurd”. I, a més a més, seria canviar l’activació immunitàri­a controlada que s’aconseguei­x amb les vacunes per l’activació menys controlada i d’evolució incerta de la infecció.

*s n %r + ema si a tercera ' si s ' na "ac na 'i,erent$ Diversos estudis han analitzat què passa quan es canvia de vacuna d’una dosi a la següent. Com a norma general, combinar vacunes no en compromet ni l’eficàcia ni la seguretat.

En el cas particular d’una tercera dosi de Moderna després de les dues primeres de Pfizer, que és la combinació més habitual en aquest moment a Catalunya, els resultats són semblants als que s’obtindrien amb una tercera dosi de Pfizer. Si es mira el nivell d’anticossos neutralitz­ants que s’aconseguei­xen després de la vacunació, els resultats amb Moderna són fins i tot una mica millors, cosa que explica que la protecció davant el contagi sigui més duradora amb una tercera dosi de Moderna.

E s e,ectes sec n'aris 'e a tercera ' si % 'en ser %it- rs$ Encara no hi ha dades que aclareixin si les molèsties ocasionade­s per la vacunació són més grans, iguals o menors després de la tercera dosi que després de les dues primeres. No hi ha motius teòrics per suposar que hagin de ser diferents. Si penseu què passa amb altres vacunes en què és habitual revacunar-se, com les de la grip o les del tètanus, els efectes secundaris no augmenten a mesura que el nombre de dosis augmenta. ●

 ?? BRènc eèsIn / BeOOMBègG ?? Preparació d’una dosi de la vacuna de Moderna, la més utilitzada a Espanya per a dosis de reforç
BRènc eèsIn / BeOOMBègG Preparació d’una dosi de la vacuna de Moderna, la més utilitzada a Espanya per a dosis de reforç

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain