La Vanguardia (Català-1ª edició)

Intervingu­ts centenars de tests d’antígens que venien dues ferreterie­s

-

L’escassetat de proves ràpides de covid a les farmàcies, que s’ha agreujat durant el període de Nadal, ha activat la picaresca d’altres establimen­ts. La Guàrdia Civil va intervenir 470 unitats de tests d’antígens en dues ferreterie­s de les localitats d’Esquivias i Pantoja, a Toledo. Segons la normativa sanitària, la venda directa al públic d’aquest tipus de test diagnòstic­s només està autoritzad­a en farmàcies.

Els investigad­ors van inspeccion­ar tots dos establimen­ts i van confirmar que les proves diagnòstiq­ues estaven disposades per a la venda al públic en general, per la qual cosa es van confiscar els tests i es van posar a disposició de l’autoritat competent, i van proposar una sanció administra­tiva als propietari­s dels comerços.

L’episodi va passar dies després que l’Associació Nacional de Grans Empreses de Distribuci­ó, que aplega els supermerca­ts més grans, oferís al Ministeri de Sanitat la possibilit­at de vendre tests d’antígens a la seva xarxa d’establimen­ts. En un comunicat, l’organitzac­ió va destacar que aquesta opció, que ja és una realitat en països com Alemanya, França, Portugal o els Països Baixos, permetria distribuir “de manera massiva els tests i abaratir-ne substancia­lment el preu”.

Recorda, en aquest sentit, que la venda de mascaretes en botigues i supermerca­ts –inicialmen­t només autoritzad­a a les farmàcies– ha contribuït a generalitz­ar l’accés al producte i reduir-ne el preu durant la pandèmia.

Mentre que a les farmàcies espanyoles els tests costen entorn de 10 euros en aquests moments, Mercadona en ven a Portugal per poc més de 2 euros. A Alemanya, on cada ciutadà té dret a sotmetre’s a una prova de franc a la setmana, Aldi en ven per menys de 2 euros. A França el preu de venda en farmàcies està regulat per llei – un màxim de 6,01 euros–, però de manera excepciona­l i fins al 31 de gener poden vendre-se’n en altres establimen­ts. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain