La Vanguardia (Català-1ª edició)

Barcelona consolida l’atractiu mundial però perd competitiv­itat

La qualitat de vida contrasta amb la dificultat per invertir en la ciutat i treballar-hi

- SARA SANS Barcelona

“Adoro la meva ciutat malgrat els seus problemes. La recomano per viure i quan dic que soc de Barcelona, la gent no només la situa al mapa sinó que sempre genera admiració. Una altra cosa és recomanar-la per treballar o per fer negocis...”, admet Carme Hortalà. La percepció d’aquesta profession­al de la banca establerta des de fa tres anys a Miami, sintetitza la dels més de cent membres de l’Internatio­nal Council de Barcelona Globlal que han participat en l’enquesta que cada any, en aquesta època, publica aquesta associació. El document proporcion­a un valuós termòmetre de les fortaleses i debilitats de la ciutat que els mateixos barcelonin­s perceben des de la distància.

Més d’un centenar d’empresaris, directius i investigad­ors que viuen a Londres, Miami, Nova York, San Francisco, Zuric o Singapur dibuixen una Barcelona molt associada al turisme, a la gastronomi­a i a l’esport, però que perd competitiv­itat per fer negocis i que arrossega encara un llast –impostos i burocràcia– que dificulta enormement la iniciativa dels emprenedor­s. La preocupaci­ó per la fiscalitat (61%) ha passat per davant, encara que lleugerame­nt, de la inquietud per la situació política, que va arribar a assolir un 76% el 2017 i que ara se situa en un 60%.

Aquesta és una de les múltiples conclusion­s que serveix l’onzena edició de la Percepció Survey, l’enquesta que promou Barcelona Global per millorar el coneixemen­t i la percepció de la ciutat i fixar reptes per promoure el talent i l’activitat econòmica. Una de les dades destacades d’aquest últim lliurament i que dona ales a l’optimisme és l’alt coneixemen­t internacio­nal de la marca Barcelona que perceben aquests ambaixador­s de la ciutat i que valoren amb un 4,64 sobre 5, la màxima puntuació des que es va crear l’enquesta.

A més del coneixemen­t mundial de la ciutat, la llista de les fortaleses (aspectes que superen el 4 en aquesta escala de 5) confirma que Barcelona és una ciutat amb una alta qualitat de vida (4,42), que des d’un punt de vista internacio­nal és una ciutat culturalme­nt atractiva (4,39), que és acollidora per a professi

■ Millorar el desenvolup­ament profession­al és, en un 78%, la raó principal per la qual els 115 profession­als que han participat en l’enquesta reconeixen que se n’han anat de Barcelona. A molta distància, se situen altres motivacion­s com ara preferir un entorn més internacio­nal, trobar a l’estranger un règim fiscal més bo, per unes condicions laborals més bones, una millor educació superior i, en un 7% dels casos, per una qualitat de vida millor.

 ?? XAVIER CERVERA ?? Els barcelonin­s al món es posicionen com a promotors de la ciutat com un bon lloc on viure
XAVIER CERVERA Els barcelonin­s al món es posicionen com a promotors de la ciutat com un bon lloc on viure

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain