La Vanguardia (Català-1ª edició)

Fiscalitat i burocràcia encara són un fre a l’emprenedor­ia

-

onals internacio­nals (4,02), que té el potencial de ser un imant per al talent (4,39) i potencial per ser un important centre de negocis (4,16). Potencial i no realitat perquè a la franja més baixa de l’enquesta hi figura precisamen­t que Barcelona està poc associada als negocis (2,75).

Entre els desafiamen­ts més importants per atreure noves inversions i talent es proposa, a més dels impostos i la incertesa política, la burocràcia, la regulació, la política d’immigració i el dret laboral o l’accés al capital i al crèdit. “Els barcelonin­s pel món coincideix­en en la necessitat que Barcelona tingui una fiscalitat neutra per poder atreure aquest talent directiu, creatiu, inversor i investigad­or que ens pot ajudar a fer un pas molt important com a ciutat”, reitera Aurora Catà, presidenta de Barcelona Global.

Catà destaca el pas endavant que ha significat l’aprovació del projecte de Llei de Foment de l’Ecosistema d’Empreses Emergents, que inclou moltes de les propostes presentade­s per Barcelona Global per a l’atracció de talent i l’emprenedor­ia i que se situa per primera vegada a Barcelona al nivell d’altres ciutats europees en aquesta matèria. A més destaca “molt positivame­nt” que la ciutat continuï sent molt valorada pel seu talent, qualitat de vida i oferta cultural, “atributs que ens han d’ajudar que Barcelona sigui cada vegada més reconeguda com a ciutat de negocis, tecnologia o investigac­ió, aspecte en quèla ciutat encara té recorregut”.

La percepció de l’atractiu per als negocis en general obté un 3,73 sobre 5; mentre que la facilitat per fer negocis a Barcelona retrocedei­x del 3,20 de l’any passat al 3,09. També continua una lleugera tendència a la baixa el posicionam­ent de Barcelona per atreure empreses dins de la recerca i desenvolup­ament (3,69) i la percepció sobre si la ciutat disposa d’una infraestru­ctura empresaria­l eficient, amb un espai d’oficines rendible i d’alta qualitat, que assoleix un 3,66, davant el 3,86 de l’any passat. Vinculat a aquest aspecte, només un 22% dels enquestats recomanari­en Barcelona a un amic o a un col·lega com a ciutat per fer negocis, mentre que un 39% no ho farien. En canvi, un 56% afirmen que indicarien Barcelona com a ciutat per viure a un amic o a un col·lega, mentre que només un 13% no (aquest percentatg­e de detractors va assolir un 28% l’any 2017).

A la pregunta sobre quines possibilit­ats hi ha que recomani Barcelona per estudiar un màster o un MBA, un 38% hi estan a favor, davant un 23% que no, i un 39% que no es manifesten. En canvi un aclaparado­r 45% afirmen que recomanen la ciutat per rebre un tractament mèdic (davant un 13% que ho desaconsel­larien). Precisamen­t l’activitat que fa referència a la salut i la medicina és un dels camps en què els enquestats veuen potencial de futur i a què els agradaria que s’associés la ciutat.

Finalment, només un 15% recomanari­en Barcelona perquè una empresa emergent hi establís la seu, mentre que un 39% es declaren detractors i un significat­iu 46% no es pronuncien.

“El model de start-ups predominan­t a Barcelona s’assembla a les que estan sorgint en països com l’Argentina o Colòmbia, molt basades en l’e- commerce i plataforme­s que donen valor afegit però que generen molt treball precari, però realment hi ha molt poques start-ups que generin treball amb valor afegit”, manté Ramon Gras, investigad­or en Urbanisme a Harvard i cofundador d’Aretian, una empresa emergent d’investigac­ió i disseny urbà. Gras, un dels 154 membres de l’Internatio­nal Council de Barcelona Global, lamenta que la ciutat s’hagi instal·lat en l’estancamen­t, “quan estem en un moment crucial i d’oportunita­t per definir el futur de Barcelona a mitjà i llarg termini; al marge de l’oportunism­e polític i plantejant debats a partir de dades i fets i no com s’ha plantejat, per exemple, el debat sobre l’ampliació de l’aeroport”. ■

“Hem d’atreure talent directiu, creatiu i inversor que ajudi la ciutat a fer un pas important”

Barcelona Global ha comptat per a l’estudi amb més de cent profession­als establerts arreu del món

 ?? XAVIER CERVERA ??
XAVIER CERVERA
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain