La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un home mata suposadame­nt la seva filla de tres anys a Madrid i se suïcida

Els progenitor­s s’estaven separant i tot apunta a un cas de violència vicària

-

La Policia Nacional va trobar morta dijous a la nit una menor de tres anys i el seu pare de 47 –de nacionalit­at francesa– en un domicili del carrer Amparo, al barri madrileny de Lavapiés.

Segons fonts policials, la principal hipòtesi apunta a un cas de violència vicària, ja que l’home hauria matat la menor i després s’hauria tret la vida.

Va ser la mare de la nena, que segons les investigac­ions estava en tràmits de separació del seu marit i ja no vivien junts, qui va advertir que passava alguna cosa estranya quan va veure llum a l’habitatge on van passar els fets i no poder localitzar el pare de la nena.

Quan van rebre l’avís, cap a les 21.15 hores, els agents del Cos Nacional de Policia van anar a l’habitatge, situat al quart pis del número 91 del carrer Amparo, i van trobar els cossos sense vida de l’home, un ciutadà francès, i de la seva filla, la petita Abril.

Sanitaris del servei d’urgències Summa 112 van acudir a l’habitatge, però només van poder confirmar la mort del pare i de la menor. Els psicòlegs, mentrestan­t, prestaven assistènci­a a la mare de la nena i a la seva àvia, que eren al lloc dels fets, segons va informar Emergèncie­s 112 de la Comunitat de Madrid.

Segons el testimoni d’alguns veïns, la mare, que es diu María i és psicòloga infantil, tenia un pis al portal de davant, al número 84, i la veien sovint quan treia el cotxet de la nena d’un dels trasters. “Feia força temps que vivien a la zona, molts anys. Eren molt coneguts, ja que Lavapiés és com un poble”, va explicar una veïna a Efe.

La Delegació del Govern contra la Violència de Gènere recull dades sobre aquest crim, que elevaria a set els casos de menors assassinat­s per violència vicària aquest any a Espanya, mentre que han estat 46 des del 2013, quan es van començar a recopilar dades. 28 menors més han quedat orfes per crims masclistes durant el 2021 (334 des del 2013).

La ministra d’Igualtat, Irene Montero, va lamentar els fets i va asseverar que els set menors que haurien estat assassinat­s aquest any eren “víctimes directes de violència de gènere”. “La violència vicària actua on fa més mal a les dones. És obligació de l’Estat garantir els drets de les mares protectore­s abans que les assassinin, a elles o als seus fills”, va subratllar al seu perfil de Twitter. D’aquesta manera, va fer una crida a protegir les mares quan denunciïn “qualsevol mínim indici de violència masclista”, i va assegurar que un maltractad­or “no és mai un bon pare”.

La secretària d’Estat d’Igualtat i contra la Violència de Gènere, Ángela Rodríguez, també va publicar un tuit en què lamentava l’assassinat de la menor. “Aquest 2021 no pot acabar pitjor, amb un nou cas de violència vicària a Madrid. Tot el nostre suport ins

Aquest crim elevaria a set els casos de menors assassinat­s per aquest fet a Espanya el 2021

titucional a la mare i la família d’aquesta nena. És impossible imaginar-se el dolor”, assenyalav­a a la xarxa social.

El 016 atén totes les víctimes de violència masclista les 24 hores del dia i en 52 idiomes. També està disponible el correu electrònic 016-online@igualdad.gob.es i el canal de WhatsApp al número 600-000 -16.

En una situació d’emergència es pot trucar al 112 o als telèfons de la Policia Nacional (091) i de la Guàrdia Civil (062), i si no és possible fer la trucada i s’està en perill, es pot utilitzar l’aplicació Alertcops, des d’on s’enviarà un senyal d’alerta a la policia amb geolocalit­zació. ●

 ?? 112 COMUNIDAD DE MADRID / E ?? Els serveis d’emergència només van poder certificar la mort dels dos individus
112 COMUNIDAD DE MADRID / E Els serveis d’emergència només van poder certificar la mort dels dos individus

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain